Манастирът край Белащица посрещна стотици гости

  • 06 май 2014, 13:16
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5368e06116a2c

Православният манастир "Св. Георги Победоносец", който се намира на километър от пловдивското село Белащица, посрещна днес стотици гости от цялата страна по повод храмовия му празник - Деня на Свети Георги.


На този ден хиляди миряни пристигат в Светата обител, която само след 6 години ще чества 1000 години от създаването си, каза за БТА кметът на Белащица Цветанка Читакова.


От векове празникът на манастира се чества със събор, но през последните години интересът към него става все по-голям, твърди тя. По думите й за пловдивчани и жителите на околните населени места обителта е традиционна дестинация през почивните дни. Тя припомни, че той е известен и с чудотворното си аязмо, което се намира в основите на манастирската църква.


Белащинският манастир е действащ девически манастир, в който в момента живеят три монахини и две послушнички. Обявен е за паметник на културата и представлява комплекс от църква, параклис и жилищни и стопански сгради.


В една от битовите сгради се намира и параклис на името на Света Богородица. Манастирът е опустошен от османците през 1364 г. и възобновен през XVIII век. Опожарен е отново през 1878 г. при последните сражения през Руско-турската война и възстановен е отново след Освобождението, но остава под ведомството на Цариградската патриаршия до 1906 г.