Манастирът на дервишите и още 4 перли по морето ни

  • 24 юли 2019, 19:55
  • Default profile Автор Дарина Михалева
Medium %d0%a8%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d0%b05

Не искате да влизате в тълпите от туристи по морето? Предагаме ви няколко интересни места по северното си Черноморие, които да посетите.

Крепостта Яйлата е смятана за една от античните врати на Добруджа. Тук наред с красивата степна природа, може да се види възстановената крепостна стена от ранновизантийския период, уникална скална църква в памет на светите Константин и майка му Елена. Според преданията поетът Овидий бил заточен в някогашния полис Томис (днешният град Констанца, Румъния), но избягал и бил приютен именно в крепостта Яйлата.

Не по-малко привлекателна е и най-източната точка на родното Черноморие – нос Шабла, където всеки може да се наслади на умаленото копие на прочутия Александрийски фар.

От няколко години вече любопитните погледи на туристите привлича и крепостта Кария, чийто останки археолозите разкрита. Митове разказват, че някогашната антична крепост е пазила град, който е потънал в морето.

Слизайки на юг, недалеч от Балчик, където в музея могат да се видят находките от храма на Богинята майка – Кибела, не пропускайте да се разходите из градините на „Дворица“, сгушен в село Оброчище.

В близост е и един от манастирите на дервишите по нашите земи – текето Ак Язълъ баба. Светилището e издигнато в чест на християнския светец св. Атанасий и мюсюлманския Ак Язълъ баба. Хората и днес идват да пренощуват с вярата, че ще получат изцеление.