Мангъров поема болните с ковид в Инфекциозна

  • 10 ноември 2020, 15:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2112154011

Доц. Атанас Мангъров се заема с лечението на пациенти с коронавирус в Инфекциозна болница в София. Специалистът се включва на първа линия в борбата срещу болестта. Това оповести министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещението си в лечебното заведение.

По думите на министъра единственото изискване е Мангъров да спазва противоепидемичните мерки, който до момента не лекуваше болни с ковид.

Директорът на Инфекциозната болница проф. Татяна Червенякова уточни, че преминаването на Мангъров на първа линия в лечението на COVID-19 става по негово желание.

"Сам поисках, защото трябва да се променят нещата по мерките на изолация. Нещата могат да се правят по много прост и лесен начин. Всичките тези мерки със забулвания са безсмислени. Трябва да се действа по същия начин с всяка една остра респираторна инфекция, както беше с епидемията от свински грип", смята самият той.

Според него част от пациентите по болниците биха могли да се лекуват в домашни условия и че единственият смисъл за влизане на болницата е, ако някой има нужда от кислород.

В Инфекциозна болница капацитетът е 120 легла, а към настоящия момент са настанени 70 пациенти на 80 легла за COVID-19. Две трети от капацитета е зает за COVID-19 .Той ще бъде разширен с още 10 легла на третия етаж в следващите няколко дни.