Мария Каварджикова: Мислех си, че детството ще продължи безкрай

  • 02 ноември 2020, 07:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 46706c1dbc403a6947dca58a2481196626

"Мислех си, че детствто ще продължи безкрай", споделя незабравимата Мария Каварджикова. 

Днес звездата от "Откраднат живот" празнува рожден ден! Талантливата актриса е родена на 2 ноември през 1956 г. в Крумовград. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на професор Надежда Сейкова. В годините играе на сцената на Драматичен театър "Боян Дановски" в Перник, "Сълза и смях" в София, а от 1991 г. работи в Народен театър "Иван Вазов".

Повече от 50 роли има в театъра и още толкова в киното.

Сред най-емблематичните ѝ превъплъщенията пред публика са Естър Франц в "Цената" от Артър Милър, Васа във "Васа Железнова 1910" от Максим Горки, Елмира в "Тартюф" от Молиер, Алис Мор в "Човек за всички времена" от Робърт Болт и др. 

Каварджикова е любимо лице и от малкия екран с ролите си в хитовите кино ленти "Оркестър без име", "Лавина", "Куче в чекмедже"  и т.н. Чаровната актриса участва и в сериалите "Дом за нашите деца", "Откраднат живот", "Дървото на живота" и др.

Текстът за моноспектакъла "Флобер" е написан от Елин Рахнев специално за нея.

Горд притежател и цели два пъти на театралната награда "Аскеер" – за изпълненията ѝ в "Спускане от връх Морган" и "Бившата мис на малкия град". Носител е и на отличието за главна женска роля на Съюза на артистите в България за ролята на Василиса Карповна в "На дъното" от Максим Горки.

Снимка: nationaltheatre.bg