Мароканска кухня и кафтани на Тодоровден в Момчиловци

  • 13 март 2019, 13:31
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium 403958880 22

Атрактивни надбягвания с коне, игри, конкурси и дефиле превъщат Тодоровден в Момчиловци в един от най-любимите и големи празници както за местните, така и за туристите. Какви коне и състезания ще бъдат част от празника тази събота? Колко посетители идват в родопското село за Тодоровден? Отговорите на тези и  други въпроси научихме от кмета на родопското село Момчиловци Сийка Суркова.

- Г-жо Суркова, коя ще бъде най-голямата атракция на превърналия се в традиция за Момчиловци празник - Тодоровден?

- В народния календар празникът Тодоровден е познат като Конския Великден. За 24 пъти провеждане в Момчиловци празникът си има утвърдени традиции – пристигането на конете на площада в селото и атрактивните кушии. Шествието е предвождано от иконата на Св. Тодор, от знамена, родопски носии и гайди.  Нашият местен свещеник отец Николай Рангелов ще отслужи водосвет. От тук насетне започват надпреварите и различните игри и конкурси - майсторска езда, награди за най-красив, най-тежък кон и др. Нов елемент в празника е конкурсът за народна носия, провеждащ се в различни категории – за жени, мъже, цели семейства и дечица. Имаме и поощрителна награда за най-малък участник в конкурса. Различното тази година е, че конните надбягвания ще минат под патронажа на посланика на Мароко, която ще бъде наш гост в Момчиловци. Наред с нашите народни носии, ще покажем и красивите женски носии на Мароко, наречени кафтани. Гостите за празника ще имат възможност да опитат и от традиционната мароканска кунхя – например, тяхното национално ястие кус-кус, направено по специален начин. Един изключително пъстър, колоритен и весел празник. Надявам се, че гостите на празника ще облекат народните носии и ще спазят дрескода, който е по желание. Чрез шарките на шевиците, всеки елемент на носията показваме любовта съм към българското и желанието ни да се предава от поколоние на поколение.

- Какви породи коне ще участват в надпреварите?

- Ще има различни породи коне, които се отглеждат предимно в Родопите. Мароко е известно със своите берберски коне – една от най-издръжливите породи коне. Ще има участие както от жителите на Момчиловци, така и хора от съседните села.

- Колко посетители очаквате на празника?

- През годините празникът винаги е бил многолюден. Надявам се, че и сега ще бъде така. Той събира хиляди зрители - заради атракциите, наложената традиция и обичта към фолклора, носиите. Голяма част от базите за наставяне са резервирани за празника.

- Колко са имениците в Момчиловци?

- Имениците тук са около 70 - Тодор, Тодора, Теодора и т.н. Това е разпространено име, което в този край тачим и празнуваме подобаващо.