Масово бързо тестване спира пандемията за 6 седмици

  • 24 ноември 2020, 12:25
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

Масово световно използване на бързи тестове за новия коронавирус ще унищожи пандемията от COVID-19 само за шест седмици. Това твърди ново проучване на учените от Училището по публично здраве към Харвард и Колорадския университет, цитирано от bTV,

Документът е публикуван на 20 ноември в журнала „Сайънс Адвансес“. Проиграните от учените модели за развитие на пандемията сочат, че бързите тестове, макар и не толкова надеждни, могат да позволят на здравните власти да въвеждат по-насочени мерки, вместо масови карантини.

Бързите тестове за COVID-19 са евтини и най-вече – дават резултат до минути. Ако половината население на Съединените щати се тества ежеседмично, например, и само тези, които са болни, да се изолират това би довело до огромна промяна на епидемичната картина в страната.

„Голямото ни откритие е, че когато става въпрос за общественото здраве е по-добре да имаме по-малко чувствителни тестове, които обаче дават резултат за минути, вместо такива, които дават резултати на следващия ден“, коментира Даниел Ларемор, професор по компютърни науки и автор на проучването.

Ако три-четвърти от населението на един град се тества с бързи тестове на всеки три дни, числото на заболелите ще спадне с колосалните 88%.