Масово тестват учителите за Ковид

  • 13 януари 2021, 14:29
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium img 0068

Започва масово тестване на учителите за COVID от 25 януари. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Целта е да се види каква е скритата заболеваемост и готовността на системата и работещите в нея да стартират присъствено обучение. "Длъжници сме и на родителите, и на учителите, на системата на образованието също", подчерта министърът. По думите му пропуските в онлайн обучението тепърва ще се виждат през следващите години и затова е важно учениците да се върнат в клас.

"Имаме план да тестваме всички учители, съгласуван с министър Красимир Вълчев, за да видим каква е цялата карантина. Когато е ясна картината от първите няколко дни, ще решим каква част и кои ученици ще тръгнат присъствено", поясни проф. Ангелов.

Противоепидемичните мерки ще бъдат облекчени в началото на февруари, но единственото нещо, което ще бъде променено, ще е в сферата на висшето и средното образование. То засяга студентите и учениците, които имат часове по практика и не могат да ги проведат онлайн. 

Първите 2400 дози от ваксината на Moderna пристигнаха у нас и бяха посрещната лично от проф. Костадин Ангелов на мястото, където ще бъдат съхранявани - във фризерите на "БулБио" в столицата. Moderna се съхранява на -25 градуса, което я прави по-лесна за транспортиране.  Доставката се извършва едновременно във всички европейски държави. Следва разпределянето им в Регионалните здравни инспекции в цялата страна. С тези ваксини продължава първият етап от имунизационната кампания, в която се ваксинират лекарите.

По-голямо количество от същата ваксина ще пристигне на 25 януари - 4000 дози. Те ще бъдат разпределени в страната. 

"Европейската комисия сключи договор за допълнително количество ваксини от първата, доставена в България, ваксина, тази на "Пфайзер". Участваме в това споразумение с индикативни количества, към днешна дата – близо 2,9 млн. ваксини. Така че вече имаме абсолютното спокойствие, че разполагаме с достатъчно ваксини за всички български граждани", отчете Ангелов.

Той поясни, че са договорени и близо 4,5 млн. дози от ваксината на "Астра Зенека".

Първата фаза на ваксинирането вероятно ще приключи до края на този месец. Втората фаза ще започне с ваксинирането на настанените в домовете за възрастни хора и на учителите.

Снимки: Красимир Свраков/Kmeta.bg