1435314668
Oбщина

Медковец

ВИЖ общините (11 общини)

Община Медковец се намира в Северозападна България, част е от област Монтана. Съставена е от 5 населени места.

Медковец е древно селище с многовековна история. Районът е богат на археологически паметници от VIII-VI хилядолетие преди новата ера. Тогава се слага началото на обществения живот в Медковското поле. Доказателство за това са откритите следи от няколко праисторически селища.

В края на VII или началото на VIII в. Медковец влиза в пределите на Аспаруховата държава - свидетелство за това е уникалният паметник от с.Аспарухово. Това е каменен надпис с черти и резки, т. нар. тюркски руни, издълбан в чест на прабългарски сановник. До момента това е единственият епиграфски паметник от това време, открит в северозападните български земи.

По време на османското владичество селото получава днешното си име. В османски регистри от XVIII век се споменава “селото Медкофче”, а по-късно и като Медковец. Името на селото е пряко свързано с местността, в която се намира - вековни гори, изобилстващи с кошери.

Историята на района е събрана в Общинския музей в Медковец. Паметник на културата е църквата “Света Параскева”.

Всяко от населените места в общината има свое читалище - единствените средища за съхраняване и развитие на културните традиции в региона. 

Официален празник:
14 октомври (Петковден)

Контакти: 

3670 с. Медковец

ул. “Г. Димитров” № 26

Те: 09727/2323

Факс: 09727/23-30

medkovec@mail.bg

www.medkovec.bg