Медсестри по домовете за болните и възрастните в Бургас 

  • 08 юли 2019, 10:36
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d1%82

Хората с увреждания и тежко болните в Бургас вече ще имат на разположение медицинска грижа в домовете си.

От подобна помощ ще могат да се възползват също самотните възрастни хора.

Новата услуга се въвежда по идея на кмета Димитър Николов и ще бъде пусната наесен. В тази връзка градоначалникът се срещна със заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Предвижда се от септември в Бургас да стартира предоставяне на новата интегрирана здравно-социална услуга в домовете на 241 нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора над 65-годишна възраст. 

За да се осигурят подходящи условия за ефективно предоставяне на патронажната грижа, са  планувани ремонти и оборудване на помещения, както и закупуване на транспортно средство. В екипа ще бъдат включени следните специалисти: 10 медицински сестри, 2 рехабилитатори, 15 домашни санитари, 1 социален работник, 1 психолог, 1 шофьор, 1 диспечер/координатор - общо 31 души.

Социалната услуга тръгва от Бургас, но ще се развие в още десетки градове, включително София, като е осигурен необходимия финансов ресурс за нейното обезпечаване.

"Досега предлагахме на възрастните и болните поотделно социална и здравна услуга. Сега ще им осигурим една обща социално-здравна патронажна услуга и то у дома. Защото много от тези хора дори не могат да излизат навън. С тази подобрена интегрирана услуга вече ще можем да им помагаме с хранене, почистване, лечение, рехабилитация в техния дом. Предвиждаме да назначим в екипа и психолог, тъй като в много от случаите тези самотни хора са с депресия, тъгуват по своите деца и внуци. Надявам се да стигнем до всички бургазлии, които имат нужда от такава услуга и ги призовавам да се възползват от нея", каза кметът Николов.

С тази програма за пръв път ще се тества и новият Закон за социалните услуги.

По думите на зам.-министър Русинова ресурсът на ОПРЧР, по която се финансира и бургаският проект, ще бъде увеличен със 70 % през следващия програмен период.