Международен фест за документално историческо кино в Бургас

  • 16 септември 2020, 18:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

От 17 до 22 септември Бургас ще бъде домакин на третия Международен фестивал за документално историческо кино - DOCK` 2020.

Официалната церемония за откриване на форума ще се състои на 17 септември, от 20:00 часа, в Експо-център "Флора". Любителите на историческото документално кино отново ще могат да се насладят на десет заглавия, които ще се състезават за голямата награда на DOCK.

Сред тях откриваме "Да снимаш мрака", "Малките германци", "Процесът", "На ръба", "Тръмп - анатомията на един мъж". Не по-малък интерес предизвиква и тазгодишната съпътстваща програма, в която ще гледаме филмите "Е, и?", "Преходът или какво става с нас", "Горяни", "Възможни разстояния" и много други. Всички прожекции и събития от състезателната и съпътстващата програма ще се проведат в залите на Експозиционен център "Флора" и КЦ "Морско казино" при вход свободен.

Победителят сред заглавията от състезателната програма ще бъде избран от тазгодишното висококвалифицирано международно жури в състав: Атанас Киряков, Юлиана Рот, Павел Вендорф, Джеки Стоев и Георги Милков.

И през настоящата година в сътрудничество с РУО Бургас, на 18 и 21 септември в зала "Черноморец" на Конгресен център, Пристанище Бургас, ще се проведат специални прожекции под надслов "Академия". Те са предназначени само за ученици, като след всяка от прожекциите ще следва академична лекция с водещи български учени, преподаватели и журналисти.

Награждаването и официалното закриване на III-ти Международен фестивал за историческо документално кино DOCK ще се проведе на 22 септември от 20:30 часа в Експо-център "Флора".

Пълната програма на фестивала - можете да видите ТУК.

* Основатели и селекционери на кино форума са Петър Стоянович и Димитър Стоянович. Той е част от културната програма на Община Бургас и се организира с нейната финансова подкрепа. Художествен директор е Лъчезар Аврамов.

Мисията на фестивала е да се превърне в едно от най-стойностните събития в областта на културата в България, с принос към опознаването на световната история по атрактивен и запомнящ се начин.