Мерките в Стара Загора бяха, за да няма много заразени

  • 08 април 2020, 11:01
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium %d0%96%d0%b8%d0%b2%d0%ba%d0%be %d0%a2%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b22

В понеделник здравният министър Кирил Ананиев нареди да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от местната власт във връзка с разпространението на коронавируса. Заради заповедта, кметът на Стара Загора отвори автогарата, премахна вечерния час и забраната за разходки на кучета в радиус повече от 250 м. За дисциплината на гражданите, реда в ромския квартал, превенцията на здравето на пътниците и шофьорите, режимът на работа на пазара за зеленчуци, както и за съкращаването на служители от общинската администрация - разговаряхме с управника на община Стара Загора Живко Тодоров.

- Г-н Тодоров, с каква цел въведохте допълнителите ограничаващи мерки и очаквате ли старозагорци да останат отговорни и дисциплинирани след премахването им?

- В града се прибраха много хора отвън, които трябваше да бъдат под карантина, и за да гарантираме, че ще стоят вкъщи, особено в кв. "Лозенец", въведохме вечерен час. Сложихме КПП, за да ограничим именно тези хора, които биха могли да донесат зараза за останалите. Заедно с това допълнихме разпоредбата, в която се казва, че разходките за кучета трябва да се правят около блоковете в радиус до 250 м, защото не може да има забрана хората да разхождат децата си в парковете, а в същото време в заповедта на министъра да се казва, че кучетата могат да се разхождат в градинките. Третият пункт беше да намалим струпването на хора, да няма повече от 2-ма души на едно място. Всички мерки, които сме описали в нашите заповеди са били в тази посока, за добро, за да ограничим пандемията. 

- Ще продължат ли патрули да следят движението в ромския квартал?

- Когато нямаме заповед и тези хора могат да се движат по всяко време на денонощието - дали да отидат до магазина или аптеката, разчитаме на тяхната съвест. Надявам се, че старозагорци ще бъдат отговорни и дисциплинирани, след като излезе достатъчно информация по казуса и проблемите, които не са само у нас. Такива ограничителни мерки се вземат по целия свят.

- От днес автогарата работи отново. Ще бъдат ли взети допълнители мерки за превенция на здравето на шофьорите и пътниците? 

- Издадохме заповед за затваряне на автогарата с цел да помогнем на работата на полицаите по КПП-тата. Всеки ден стотици автобуси, които вървят към и от селата на Стара Загора (91 на брой) трябва да бъдат проверявани по единично от Контролно-пропусквателните пунктове. Направихме го, за да помогнем да не се създават предпоставки за разпространение на заразата, тъй като е по-опасно за хората да пътуват с автобусите отколкото с автомобилите си. Щом министърът е преценил, че трябва да се премахнат тези подпомагащи мерки - така да бъде, но смятам, че само ще загубят от тази организация, която бяхме създали.

- А как работи градският транспорт в Стара Загора?

- Правим ежедневна дезинфекция на целия град, включително в градския транспорт, така че хората могат да бъдат спокойни. Той работи по разсписание, което е съобразено с извънредното положение, тъй като по-малко пътници се движат. Били сме единствено и само в подкрепа на мерките, които се прилагат и никой не си е позволявал да злоупостребява с властта, която има или да пречи на налагането на реда. Напротив. Ако не беше намесата на общината заразените с коронавирус щяха да са много повече от това, което имаме до момента. С вдигането на мерките, които бяхме приложили ще се създадат определени проблеми. 14 са заразените, няма тежки случаи и хора в критично състояние. Към момента болницата не изпитва затруднения към тези обстоятелства.

- С какъв режим на работа е пазарът за плодове и зеленчуци? 

- Работи нормално, по всички предписания. Вчера имаше инспекция от главния здравен инспектор Ангел Кунчев, който се увери, че всичко е наред. Въведено е еднопосочно движение на пазара, обеззаразяване, с ясно обозначени табели с указания как ползвателите да бъдат оборудвани и как да става обслужването. 

- Някои от вашите колеги не изключват възможността, че може да се стигне до съкращаване на служители от общинските администрации и фирми. Предвиждате ли такива мерки?

- Към момента използваме отпуски. Когато изтекат ще вземем решение какво да правим. Ситуацията е динамична. Имаме готовност да пуснем в неплатен отпуск някои служители, съкращения на този етап не се предвиждат, защото после трудно ще може да върнем тези хора. Някои минават на 4-часов работен ден. Работим в кризисна ситуация и разчитаме на разбирането на служителите.

- В началото на април стартирахте кампания в помощ на хора в нужда, заедно със сдружението "Брат за брата" за останали без работа хора от създалата се ситуация. Колко са събраните средства до момента? Колко хора ще се "възползват" от тях?

- До 7.04 имаме над 33 хил. лв., които са събрани и над 80 човека, които са заявили да ползват тази услуга. Със сумата ще осигурим необходими продукти за хора и семейства, които са освободени от работа, в неплатен отпуск, които нямат доходи, самотни майки и всички пострадали от мерките за защита от корона вируса. Благодаря на всички дарители и на тези, които помагат и се включват по всякакъв начин.

- В трудното време, в което се намираме всички, повече от всякога имаме нужда да чуем нещо положително. Бихте ли отправили послание към хората, което да върне техния дух? Какви добри примери може да споделите?

- Положителен пример са момчетата от "Брат за брата", които помагат всеки ден. Екипирани, с маски, предпазни средства. Това са истинските българи - хората, които безвъзмездно се трудят и могат да помогнат на своите съграждани. Нека има повече такива хора, които да обединяват нацията ни, а не да се чудят по какъв начин да я разединят и да всеят ракол в мисленето.