Местната власт има нужда от общински омбудсман, смята кметът на Ловеч

  • 12 септември 2016, 13:42
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium korneliya marinova

dsc_0028

„Смятам, че омбудсманът  е нужен на местната власт,  би помогнал на администрацията в диалога с гражданите, когато възникват въпроси от частен или по-широк  обществен характер“, каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

При предишния мандат през 2012 г. в качеството си на председател на Общинския съвет Маринова внесе на сесия предложение за разкриване на длъжността „Обществен посредник" към община Ловеч и приемане на правилник за организацията и дейността му. Тогава предложението й не среща подкрепата на общинските съветници. Същата година тя организира форум с участието на българския евродепутат Мария Габриел,на който се поставя темата за  институцията на омбудсмана. Във форума тогава участваха общински съветници.

„Продължавам да смятам, че омбудсманът в една община е нужна институция. Още повече, че Законът  за местното самоуправление и местната администрация  дава законовата възможност за това. Смятам, че трябва да се опрем на тази възможност, за да проверим как на практика може да решаваме по-успешно възникващите проблеми“, категорична е Маринова.