Металургичен гигант изниква в полите на Стара планина

  • 22 февруари 2016, 05:28
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53172d6b8021e

Модерен комбинат за обогатяване на желязна руда и леене на чугун и стомана ще се появи в близките години по южните склонове на Стара планина между Гурково и Николаево. Тези намерения оповести управителят на компанията, която ще осъществи проекта инж. Румен Марков.


Бъдещият металургичен гигант ще бъде с капацитет, съизмерим с бившия МК "Кремиковци" и ще преработва именно желязната руда от голямото находище край столичния кв. "Кремиковци", на което компанията е концесионер, разказва инж. Марков, цитиран от "Стандарт". 

Находището е едва на 15 км от центъра на София и има достатъчно запаси желязна руда, за да се експлоатира 30 години при високи добиви от 8-8,5 млн. тона годишно. За сравнение "Кремиковци" добиваше около 3 млн. тона руда годишно.

С цел обогатяване на рудата и впоследствие леенето на чугун и стомана от нея, от фирмата-инвеститор са проучили около 20 площадки в цяла България. "След дълги анализи се спряхме на терен в района на градовете Гурково и Николаево, Старозагорско", посочи инж. Марков.