Методи Чимев: Срещата ни с г-н Местан не реши казуса ни с мандата на ДПС

  • 22 октомври 2014, 10:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53986062673ea

След дни на протести в Кюстендил и Дупница, кметовете на двата града Методи Чимев и Петър Паунов поискаха лична среща с лидера на ДПС Лютви Местан. Градоначалниците се надяваха да стигнат до решение на казуса с мандата на ДПС от техния 10 МИР, чрез който с 800 гласа в парламента ще влезе представителят на Движението Александър Методиев - Бат'Сали. Срещата с Местан се състоя днес сутринта в Кюстендил, а Kmeta.bg потърси за първи коментари кметът на Дупница Методи Чимев.


- Г-н Чимев, как премина срещата Ви с г-н Местан относно казуса с мандата на ДПС от 10 МИР?


- Аз искам да изкажа личната си благодарност към г-н Местан, че прояви разбиране за важността на проблема. В разговора ни стана ясно, че позицията на ДПС съвпада и подкрепя нашето искане за промяна на избирателния кодекс, но не и в частния случай с мандата на ДПС в 10 МИР, защото оттеглянето на този мандат би било противоконституционно. Накратко - казусът ни не намери решение.


- В този ще продължат ли исканията на гражданите на Дупница и Кюстендил?


- Гражданската позиция няма как да я спрем. Между другото поставих въпроса и за промяна в закона и изнасяне на гласовете от чужбина в отделен МИР, за което също получих подкрепа от г-н Местан.


- Как ще продължат вашите действия оттук нататък?


- На 27 октомври, в деня на клетвата на народните представители, на площад "Демокрация", така наречените "Дупнишки барикади", ще има граждански протест от 12 часа.


- В крайна сметка на вас с г-н Паунов - кмета на Кюстендил, остана ли ви "жокер в ръкава", с който да постигнете желания от вас резултат за мандата на ДПС?


- Съмнявам се, че има останали ефективени и полезни ходове, но това в никакъв случай не обезмисля позицията на нашите граждани.


- А мислили ли сте за разговор с носителя на този мандат - Александър Методиев?


- Никой член на никоя политическа партия не би предприел никакъв ход без позволение от централата, затова и ние направихме този логичен ход - да поискаме среща с председателя на ДПС, защото само ръководството на партията може да иска отзоваване и изтегляне на листата. Факт обаче, че г-н Местан се позова на конституцията и казусът ни остана без решение.