Мездра с ново отличие за иновации и добро управление

  • 13 октомври 2020, 17:32
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 07 mezdra evropeiski etiket inovatsii dobro upravlenie 2020 2022

Община Мездра беше удостоена със сертификат за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление 2020-2022 г. Това стана на официална  церемония, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), която се състоя в Резиденция „Бояна“ в Деня на българската община - 12 октомври. На нея бяха връчени и Годишните награди на НСОРБ.

Кметът на Мездра - Иван Аспарухов, получи високото отличие от министъра на регионалното развитие и благоустройството и председател на Национална платформа на партньорите за добро демократично управление на местно ниво - Петя Аврамова, и от председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление - Искрен Веселинов.

Удостояването с престижната награда на Съвета на Европа е признание за постигнато високо качество на управление от страна на Община Мездра, съгласно утвърдения европейски стандарт, основан на принципите за иновативно и добро управление на местно ниво.

Европейският етикет е със срок на валидност две години. Общините, на които е присъден, имат право са използват за свои представителни цели названието „Присъден Европейски етикет за иновации и добро управление на Съвета на Европа за периода 2020-2022 г.“

Съществен момент в настоящата, пета процедура е, че общините, на които е присъден този етикет, ще могат да кандидатстват по схема за подкрепа на малки проекти, с цел насърчаване развитието и иновациите при прилагане на принципите на добро демократично управление.

„Тази награда е признание, че Община Мездра успешно прилага европейските принципи за добро демократично управление, за постигнато високо качество на публичните услуги, които предоставя на гражданите и за добрите практики при изпълнение на нашите политики, коментира по този повод Аспарухов. Това е и първата стъпка от ангажимента, който поехме преди една година - да върнем Община Мездра сред водещите общини в България“, каза кметът.

Община Мездра получава това престижно отличие за втори път - първият беше през 2013 г., по време на предишния управленски мандат на Иван Аспарухов.  

Снимки: Община Мездра