Мездра възражда сутрешната гимнастика в училище

  • 27 април 2020, 06:53
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium 2

Възстановяват сутрешните физически занимания в училищата на територията на община Мездра. Предложението дойде от общинския съветник и член на комисията по култура, спорт и туризъм в местния парламетн Галя Василева. В докладната си тя бе посочила, че е безспорен здравословният ефект от сyтpeшните упражнения, вeднaгa cлeд cъбyждaнe, които ce пpeпopъчвaт както зa деца, така и за възрастни.

„Mинимaлнитe ycилия cyтpин имaт мaĸcимaлнa пoлзa зa цeлия opгaнизъм, факт, дoĸaзaн oт yчeни oт paзлични cтpaни. Повишава работоспособността и настроението, укрепва мускулния тонус и закалява организма", аргументира се съветничката.

През 80-те години на миналия век сутрешната ведрина беше задължителна във всички училища в България. В последните години се правят опити за възстановяване в отделни училища и райони, в частни училища, по време на зелени училища и летни лагери. Участието в сутрешна ведрина днес е по желание. Ако идеята бъде приета на местно ниво, след работна среща със заинтересовани с проблема страни – директори на училища, родители, представители на РУО, спортни клубове, медицински лица и др., ще се търси и одобрението на образователното министерство. Това би било един добър и позитивен пример за нашата община, смята Василева. 

Предложението й бе разгледано от местната експертна комисия в общинския съвет, а със становище излезе и кметът Иван Аспарухов. 

„Отчитайки положителното въздействие на физическите упражнения върху здравето на учениците, общинското ръководство приема предложението и изразява своята готовност да подкрепи инициативата. За целта, Община Мездра ще инициира широка работна среща, включваща директори на училища, учители по физическо възпитание и спорт, представители на РУО, медицински специалисти и други заинтересовани лица. Срещата ще бъде оповестена в медиите и социалните мрежи, като идеята е да се потърси широка обществена подкрепа и възможности за реализация на предложението за въвеждане на сутрешна ведрина в училищата”, заяви кметът. 

Предвид кризисната ситуация, в която се намира страната, горепосочената работна среща ще се организира в подходящ момент след обявяване края на извънредното положение.

 

снимката е илюстративна