Мигранти минават границата ни върху осите на тирове

  • 14 септември 2015, 16:22
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a58a3693d8d

Мигранти от Близкия изток продължават да рискуват живота си, за да се доберат до нашата граница, а вероятно да продължат и към Западна Европа.


Някои от тях минават през ГКПП Капитан Андреево дори висящи буквално. Тарифата, която плащат на турски каналджии горе-долу се движи около 1000 евро. Три бързи производства срещу турски шофьори на товарни камиони образуваза Районна прокуратура-Свиленград за превеждане през границата ни на нелегални мигранти.


Всички, които са превозвани в камионите на тираджиите са в Центъра за временно настаняване на чужденци към дирекция „Миграция" на МВР в Любимец, уточниха от прокуратурата.


При опит да прекара у тайно 22 души, сред които половината деца, единият от трафикантите е заловен в 4 сутринта в неделя на ГКПП-Капитан Андреево.


Незаконните пътници са открити в ремаркето на ДАФ-а му с турска регистрация. Засечени са проверката с газ анализатор, който отчел високи стойности на въглероден двуокис в него.10 мъже, 9 жени и 13 деца, без документи за самоличност, са открити между стоката в камиона- врати за асансьори, генератори за ток и палети с конци за шиене


Първоначално те се представили за сирийски граждани, а впоследствие е установено, че са от Ирак. 48-годишният шофьор Реджеп Б обяснил пред властите, че товарил стоката от няколко места и не знае за превозваните хора


Трафикантът е задържан за 72 часа и срещу него е образувано бързо производство за превеждане на хора през границата без знанието на властите.


Ден преди този случай, на 12 септември отново на ГКПП-Капитан Андреево са извършени проверки и на други два турски товарни камиона.


Първият ТИР марка „ДАФ" е пътувал от Истанбу. При проверка граничните полицаи открили две лица, които били легнали върху осите на гумите, под ремаркето. Установено е, че те са сирийски граждани, единият от които 14-годишно момче. Разследването сочи, че водачът на товарния камион ги качил от гр. Истанбул, Турция, срещу заплащане от по 1 000 евро на човек и трябвало да ги откара до София. Преди да влязат на турския граничен пункт - Капъ куле ги свалил от кабината и им казал да легнат върху осите на гумите, като така се опитал да ги прикрие и мине в България безпрепятствено.


Вторият ТИР марка „Волво", с турска регистрация, също е превозвал две лица, укрити също на осите на гумите, над ремаркето. Първоначално те се представили за сирийски граждани. Проверката установила, че единият е сириец, а другият турски гражданин. Водачът заявил, че турски каналджия му предал двете лица на магистралата край Истанбул, а той трябвало да ги остави в Центъра за бежанци в Харманли.


Районна прокуратура-Свиленград е привлякла като обвиняеми по бързите производства за превозване на хора без разрешение на властите двамата водачи на товарните камиони - 53-годишният турски гражданин Мехмед Ч., шофирал товарен камион марка „ДАФ", и Захир Ч., на 50 г., турски гражданин, водач на товарен камион „Волво". Те са признали вината си.


Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград се извършват активни процесуално-следствени действия - огледи, разпити на свидетели, назначаване на експертизи. До седем дни делата срещу тримата шофьори ще бъдат внесени за разглеждане в Районен съд-Свиленград.