Михаил Мутафов с голямата награда на "Любовта е лудост"

  • 08 август 2019, 20:59
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 8 %d0%bc%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%84%d0%be%d0%b2

Големият театрален и филмов актьор Михаил Мутафов ще получи голямата награда за цялостно творчество при откриването на 27-ото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“. Това съобщи артистичният директор на фестивала проф. Александър Грозев. Досега носителите на приза получаваха картина на световноизвестния ни художник Никола Манев, който почина преди година в Париж. Тази година произведението  ще е от неговия брат Добромир Манев – актьор, който също рисува.

Михаил Мутафов, който е сред емблемите на варненския театър „Стоян Бъчваров“, има над 40 роли в киното и е многократно награждаван за театралните и филмовите си превъплъщения, няма да може да присъства лично на церемонията. Той е зает със снимки на белгийски сериал и български филм, затова наградата ще бъде връчена на съпругата му – актрисата Дафинка Данаилова, а Мутафов ще се включи с видеопослание.

Фестивалът  се открива на 23 август с френския филм „Двойствен живот“ на режисьора Оливие Асаяс, който участва в кинофестивала във Венеция. Организаторите засега не назовават заглавието за закриването, но то ще е от представените на фестивала в Кан.

В конкурсната програма, както всяка година, ще се състезават 12 филма. Българското предложение сред тях е „Пътуващо кино“ на режисьора Илия Костов с Катерина Евро, Любен Чаталов и Юри Ангелов. То ще се конкурира с ленти от Канада, Аржентина, Финландия, Германия, Индонезия и др. Ще ги оценява жури с председател Виктор Чучков-син  (продуцент, режисьор) и членове Александър Перкинс (актьор от Великобритания), Чийдем Сезгин (актриса и режисьор от Турция), Илеана Пернес Даналаче (театрален и филмов критик от Румъния) и Ирина Линд (актриса от Казахстан).