Милчо Доцов отчете мандата си пред гражданите

  • 12 септември 2019, 17:02
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium novi trotoari

В края на управлението си кметът на Берковица Милчо Доцов отчете свършената работа през мандата си – 2015 – 2019 година. Той е кандидат за следващ, поради което се оттегля от поста си за участие в предизборната борба. Но предпочете да каже на гражданите как е работила общината и как се е изменял градът им през последните 4 години.

За отчетното време в общината са обновени 80 обекта на стойност 12 240 000 лв. В момента се работи по нови 21 проекта на стойност 21,5 млн. лв. Обектите са улици, сгради, водопроводи. Преасфалтирани са изцяло или частично 28 улици, сменени са водопроводите по 15 улици, прокарана е канализация по 4. С помощта на правителството Берковица вече има и минерален водопровод – през годината лечебната вода от извор в село Бързия по 8-километрови тръби стигна до Берковица. Сменена е визията на 18 сгради по програмата за енергийна ефективност и програмата „Региони в растеж“. Сред тях са сградите на общината, полицията, народното читалище. Берковица придоби европейски вид, твърди градоначалникът.

Добри резултати градът постига в културната сфера. Продължава провеждането на детския фестивал „Лачени обувки“, който вече е международен. Берковица има фестивали на родния  фолклор, на духовите музики. Селата Бързия, Замфирово, Боровци, Гаганица и Слатина също имат оригинални традиционни фестивали и събори.

Продължава и финансовата стабилизация на общината. От наследени 3 млн. лв. задълженията са спаднали на 1,5 млн. лв. Открити са нови 300 работни места, 350 души са намерили работа по програми за социална заетост. Увеличена е събираемостта – от 2,1 на 2,9 млн. лв. местни приходи. Заради по-големите приходи бюджетът е нараснал до 17 млн. лв. – с 5 млн. лв. повече от предишния мандат.

Като слабост на екипа си Милчо Доцов смята забавянето на проекта „Берковски Балкан“. Досега градът трябваше да има ски-зона, но остана само с една писта и два ски-влека. Работата по превръщането на Берковица в зимен курорт трябва да продължи и през следващия мандат, призовава Милчо Доцов.