Милиардер дарява 100 млн. евро за "Нотр Дам"

  • 16 април 2019, 09:37
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bd%d0%be%d1%82%d1%80

Пожарът, който снощи погълна катедралата "Норт Дам" в Париж е овладян. Въпреки че огънят е почти изцяло потушен, все още има тлеещи пламъци, с които пожарникарите продължават да се борят. Това съобщават тази сутрин световните агенции, позовавайки се на властите и френски медии.

Стихията е унищожила 1000 кв. метра от покрива на Парижката Света Богородица, рухна и нейната островърха кула - т.нар. "кулата-стрела". Огнеборците са успели да спасят от срутване двете основни кули-камбанарии и външните стени. В момента те все още се борят, за да съхранят религиозни реликви и безценни произведения на изкуството от 17-ти и 18-век във вътрешността на сградата.

За реконструкцията на "Норт Дам" семейството на френските милиардери Пино ще дари 100 милиона евро. "Баща ми, Франсоа Пино и аз ще отделим 100 милиона евро от средствата на компанията Artemis за реконструкцията на катедралата", каза бизнесменът Франсоа-Анри Пино, съпруг на актрисата Салма Хайек.

По думите на президента на конференцията на католическите епископи във Франция Ерик дьо Мулен-Бофор възстановяването на катедралата може да отнеме години.

Френският президент Еманюел Макрон изрази увереност, че с общи усилия, блясъкът на емблематичната сграда ще бъде върнат. Световни лидери изразиха съпричастност с болката на Франция. Премиерът Бойко Борисов написа във Фейсбук, че мислите му са с целия католически свят. "Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти", допълва още той.  "Съкрушителна е гледката на горящия символ на вяра, епохи и култура, оцелял през всичките повратности на историята", написа във Фейсбук президентът Румен Радев. Подчертава, че всяка щета по "Нотр Дам" нанася болезнена рана не само в сърцата на французите, но и за всеки европеец, за цялото човечество. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа, че "Нотр Дам" е цяла Европа. 

Вече е разкрита банкова сметка за набиране на средства за възстановяването на готическата катедрала.

Пожарът избухва малко преди 19 ч местно време - след като Парижката Света Богородица е затворена за посетители. Жителите на намиращите се в близост сгради са евакуирани. Повече от 500 пожарникари се включиха в потушаването на стихията. Пламъците обаче дълго време бяха недостъпни за екипите.