"Милионерът" и Вълдобрев на бургаски сцени под звездите

  • 29 юни 2020, 13:16
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d0%9f%d0%b0%d1%80%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%b21

Бургас винаги се е славил като град с богата културна програма, която привлича посетители през цялата година. Фестивали, творчески ателиета, цветни изложения, премиери, изложби, сцени на открито, концерти – това са само малка част от инициативите, влизащи в арт визитката на морския град. За съжаление заради COVID-19 някои от тези мероприятия тази година бяха отменени. Напук на пандемията обаче в културния афиш на Бургас се появиха нови интересни събития. Повече информация за тях даде Петър Парушев – началник отдел „Култура“  в Община Бургас.

- На фона на редица отменени културни събития в страната заради пандемията от коронавирус, Бургас обогатява своята програма. Една от най-новите инициативи е фестивалът „Лятна театрална сцена”. Кога стартира той и какво могат да очакват жителите и гостите на града?

- Въпреки трудностите, през които преминаваме, заради пандемията от COVID-19, правим всичко възможно, това да има, колкото се може по-малки последици за нашия град. Сферата на културата е една от най-засегнатите и затова смятам, че най-добрият начин да се минимизират щетите, е да работим за обогатяване и развитие на културния живот в Бургас. Казвам това с ясното съзнание, че живеем в град със слава на поети, писатели, художници, артисти и музиканти, които и сега са едни от най-ценените в страната, а и зад граница. Ето защо смятам, че насоката ни е правилна и това ще съживи и раздвижи този сектор и всички, които са заети по един или друг начин с него.

Инициативата, озаглавена „Лятна театрална сцена“, представлява съвместно сътрудничество между Община Бургас, Драматичен театър „Адриана Будевска“ и Държавен куклен театър – Бургас. Идеята ни е да дадем възможност на трупите на двете най-големи културни институции в града за изява, след принудителната двумесечна творческа пауза, когато българското сценично изкуство преживя един от най-тежките си периоди.

В афиша на този нов сценичен фестивал ще бъдат включени подходящи за сцената на Летния театър заглавия, които ще се реализират при спазването на всички необходими мерки за сигурност.

Спектаклите на Държавен куклен театър – Бургас вече стартираха от 17 юни в Експозиционен център „Флора“ и се играят всяка сряда, събота и неделя, а представленията на Драматичен театър „Адриана Будевска“ започват на 3 юли с постановката „Омайна нощ“. Следващите спектакли, които ще се играят през летните месеци са „Умопомрачение“ и „Милионерът“.

Разбира се, театралните изяви няма да подминат и сцената на остров Света Анастасия. Там едни от първите постановки, които ще бъдат поставени са „Лъжата“ и „Омайна нощ“.

- Има ли събития, които са отпаднали от културния календар заради вируса?

- За съжаление, има няколко събития от културния календар на Община Бургас, които няма да се проведат. Това са любимото на бургазлии и гостите на града Международно изложение на цветя „Флора“ и поетичният спектакъл, част от церемонията по награждаване на Национален конкурс „Христо Фотев“. Причината е, че техните дати съвпаднаха с времето на извънредното положение в страната. Осъществяването на Международният фолклорен фестивал също е под въпрос, поради общата епидемиологична обстановка в Европа и света, и кратките вече срокове за неговата подготовка.

Предизвикателствата, пред които ни изправи пандемията, както и ограничените възможности за контакти и нормален работен процес, оказаха влияние и върху създаването на песни. Това ни принуди тази година да отложим провеждането на единствения в страната конкурс за нова българска песен „Бургас и морето“. Броят на песните, които авторите ни пратиха, е недостатъчен и това затрудни работата на подборната комисия, която има отговорността да избере конкурсните песни.

Имаме и събития, които само отложиха датата на своето провеждане. Партньорите ни в тазгодишното издание на „София Филм Фест На брега“ ни информираха, че ще го проведат през есента. Нашата цел е да минимизираме доколкото можем броя на събитията, които няма да се състоят.

- Миналото лято районът около Минералните бани беше притегателно място за ценителите на крафт бирата. Предвижда ли се ново издание на тази инициатива?

- Първото издание на събитието беше много успешно и се прие изключително позитивно от ценителите на крафт бирата. За съжаление мерките срещу COVID-19 попречиха на организаторите на тази набираща популярност инициатива, да я реализират през настоящата година, въпреки че имаха пълната подкрепа на Община Бургас. Ако те все пак решат да го проведат по-късно, ние ще им съдействаме това да се случи.

- Безспорно остров Св. Анастасия е една от най-предпочитаните летни атракции в Бургас. Много артисти избират малкото кътче земя за своя сцена. Какво ще предложи културният афиш това лято?

- Остров Света Анастасия се превърна в любимо място както за бургазлии, така и за гостите на града. Само преди броени дни там се проведе фестивала на билките, посветен на Еньовден – 24 юни.

Освен това, както вече споменах, на сцената на острова предстои да се качат любими български актьори, които ще представят няколко театрални постановки на ДТ „Адриана Будевска“ и Държавна опера – Бургас.

Планират се и няколко концерта с участието на български и чуждестранни артисти. На островната сцена отново ще видим и една от любимките на бургаската публика – актрисата Милица Гладнишка.

Едновременно с това тече и подготовката за празника на острова – 15 август, който винаги има богата и интересна програма. Тази година в него ще се включи Стефан Вълдобрев с групата „Обичайните заподозрени“.

- Кои други туристически обекти ще очакват посетители това лято?

- Въпреки ситуацията, в която изпаднахме заради COVID-19, продължаваме да следваме начертаните политики в областта на туризма. За целия летен сезон са планирани различни тематични уикенди, в които се включва и туристическият бизнес.

Гостите на Бургас това лято ще могат да посетят още Туристически комплекс „Акве Калиде“, Авиомузей Бургас и Фестивала на пясъчните скулптури, който в момента се подготвя от скулпторите. Бургаските музеи и галерии също очакват своите посетители. Освен интересните постоянни експозиции в РИМ-Бургас, от началото на месец юли в зала "Трезор" на Археологическата експозиция ще бъде изложено и тракийското златно съкровище от Борово, датирано от IV век преди Христа.

В разгара на лятото предстои откриването и на най-новата атракция в Бургас – модерния Научен център. Той се намира в сградата на Морска гара, в непосредствена близост до морето. В него, в момента се обособяват три зони – Работилница, Детски кът и Изложбена зона. Чрез специални инсталации, посетителите ще научават любопитни факти за изобретенията и постиженията в областта на естествените и техническите науки. Научният център ще разкрива информация за спецификата на флората и фауната на Бургаския регион.

- Преди пандемията от COVID-19 няколко продуцентски компании проявиха интерес към Бургас и пожелаха да снимат на територията на общината. Към настоящия момент тези техни намерения остават ли или заради усложнената епидемиологична обстановка реализацията им се „замразява” засега?

- Действително преди пандемията да настъпи няколко продуцентски къщи заявиха интерес да снимат в Бургас своите най-нови продукции. Това са документални, късометражни, игрални филми и сериали. Част от тях са предвидили сериозно присъствие на сцени от града в сюжетната линия, а в сценария на други действието е заложено изцяло да  е ситуирано в Бургас. Поради многото интересни предложения Общински съвет - Бургас дори беше „принуден“ да гласува увеличаване на предварително заложените средства. Към настоящия момент някои продуценти са заявили стартиране на снимките още през настоящата година, други изчакват развитието на ситуацията в зависимост от действащите противоепидемични мерки в страната, а трети ни информираха, че работният процес по филмите ще започне през пролетта на 2021 година.

- Певицата Виктория Георгиева, която представя България на конкурса „Евровизия”, избра Бургас  за снимки на новия си клип? Кои локации са включени във видеото?

- Част от видеото на песента "Alright" на талантливата и млада певица Виктория Георгиева, което е първият ѝ проект след Евровизия, беше заснето в Бургас. Мястото на снимките бе новата многофункционална зала "Арена Бургас", която трябва да бъде завършена тази година. Радвам се, че вече всички виждат колко красив и уреден е Бургас и го избират за терен на своите филмови и видео проекти.

Още веднъж, благодаря на Виктория и на екипа ѝ, че избраха нашия град за място, където да реализират най-новия си клип и й пожелавам успех на Евровизия 2021.

- Въпреки пандемията организаторите на SPICE MUSIC FESTIVAL 2020 са категорични, че второ издание ще има. Край морето на една сцена ще излязат световноизвестни изпълнители, поради което и интересът към фестивала е голям. Готова ли е Община Бургас да създаде нужните условия, за да се гарантира безопасността на посетителите? Какви мерки се предвиждат?

- Едно от най-първите събития, които обявихме, че със сигурност ще се проведат и това лято, беше SPICE MUSIC FESTIVAL. Той ще се състои на предварително обявените дати - 7, 8 и 9 август на зоната до Морска гара Бургас. Този фестивал се превърна в любимо събитие на меломаните още с първото си издание и има огромна роля за икономиката на града и за туризма в региона, който е сред най-засегнатите сфери от мерките срещу COVID – 19.

Неговото реализиране ще стане при строги мерки за сигурност и безопасност. Проведох среща с организатора на фестивала и уточнихме, че фестивалната зона ще бъде допълнително разширена и дори удвоена по размер спрямо миналогодишната, при ограничен капацитет на хората в нея, за да не се получава струпване и да има достатъчна дистанция между зрителите, според разпоредбите на Министерството на здравеопазването.

Община Бургас вече изпрати писма до Регионалната здравна инспекция и всички останали компетентни органи, за да дадат своите указания, на базата на които ще бъде изготвен стриктен план за организация и осигуряване спокойствието и безопасността на посетителите при провеждане на събитието.