Минчо Празников става на 81 г.

  • 09 февруари 2019, 09:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 12 04 09 93149 1

Рожденик днес е най-известният синоптик в България Минчо Празников. Той е роден на 9 февруари 1938 година в Дряново.

Завършва дряновската гимназия "Максим Райкович" и продължава образованието си в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Физика". Дълги години работи в Института по метеорология и хидрология при БАН.

С атрактивно поднесените си прогнози по Българската национална телевизия и други електронни медии, Минчо Празников става един от най-популярните и обичани български синоптици.

В свои интервюта той разказва с гордост за родното си място, а по този начин популяризира живота и хората от община Дряново. Любопитен факт е, че чичото на Минчо Празников - Боби Празников е бил кмет на Дряново в периода 1932-1934 г. Това е още един факт за неговия здрав дряновски корен. 

Фамилното име Празников идва от прадядото на известния синоптик. Като ученик той оправдава отсъствията си от школото с църковни празници - единият ден било празник, на следващия - пак, и така тръгнала фамилията Празников.

Любимата прогноза на Празников е тази, която се е сбъднала. Той не обича нито голямата жега, нито кучешкия студ, затова са му любими късната пролет и ранната есен. 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!