Миньорите се готвят за блокада на магистралите

  • 05 април 2013, 08:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a15037e29d4

Синдикатите в "Мини Марица-изток" обявиха готовност за стачни действия и блокиране на магистрали. Те са готови на гражданско неподчинение, ако не се намери решение на проблема с неработещите миньори. 1500 от тях бяха принудени да излязат в отпуск.

"Няма да допуснем да стане като ВМЗ-Сопот", категоричен беше представител на синдикатът в ефира на bTV. Той допълни, че не смята за решение на проблемите смяната на собственика на "Мини Марица-изток".

Синдикатите очакват решенията на обществения съвет. "Ще видим цената спрямо количествата и после може да се наложи хората да ходят на море с влак вместо по магистралата", коментираха недоволните.

Слабото потребление на ток и липсата на работа като следствие води до загуба за компанията и община Раднево. Общината разчина на пари именно от "Мини Марица-изток" за изграждане на нова канализация. Парите на предприятието трябва да бъдат дадени като концесионна такса на Министерство на икономиката, енергетикат и туризма, като част от средствата се връщат в общината. Заместник-изпълнителният директор на компанията Иван Караиванов увери, че част от концесионната вноска е изплатена.

"Това са проекти за общо 53 млн.лв. Канализацията на два квартала и пречиствателната станция са 39 млн. лв. Ако не получим концесионната вноска тези проекти ще паднат", категоричен беше Юлиан Илчев, кмет на Раднево.

В същото време работниците са нетърпеливи, тъй като повечето от тях погасяват кредити и гледат семейства.