Миньорски общини си искат концесионните такси от мините

  • 24 ноември 2014, 16:38
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54735c29a8fbc

За две години сме получили само едни 260 хил. лв концесионна такса от Мини "Марица-изток", вземанията ни по това перо, което е над 53 на сто от общиннскя бюджет, вече са над 4,5 млн и това ни изправя пред неимоверни финансови проблеми. Това заяви кметът на Раднево д-р Юлиян Илчев на работна среща между старозагорските депутати и представителите на местната власт в понеделник с надежда, че законодателите ще помогнат на закъсалите общини.


Освен Раднево на същия хал било и още няколко общини - Гълъбово, Нова Загора и Тополовград. Гълъбовският кмет Николай Тонев предложи местните парламенти да предпиремат общи действия, за да им бъдат изплатени концесионни такси. По закон те трябвало да бъдат превеждани на миньорсикте общини от въгледобивното предприятие дори преди превеждането на дължимите държавни налози.


Радневският градоначалник информира колегите си, че е изпратил официално писмо до министъра на финансите Владислав Горанов с молба да бъдат третирани като общините, които имат средства в Корпоративна търговска банка, заради неполучените концесионни такси. Както е известно, общини, които имат блокирани средства в трезора могата да разчитат на безлихвен заем от държавата.


Според депутата от ГЕРБ Димитър Желев, доскоро председател на местния парламент в Раднево, наложителни са промени в Закона за концесиите в посока по-голяма взискателност към концесионерите.