Министър и кмет наградиха 124 млади учители

  • 23 октомври 2020, 14:31
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium a13  1

Във Велико Търново отново си дадоха среща младите учители, които тази есен за първи път са прекрачили прага на училищата и детските градини, но вече с мисия и кауза. Младите педагози в старопрестолния град и региона стават все повече - новоназначените са 124, 86 от които в училища, а 38 – в детски градини. Всеки от тях получи грамота със специално послание и новата книга на историка проф. Пламен Павлов – „Първите дами на Средновековна България“.

Младите учители и организаторите на събитието бяха поздравени от кмета на Велико Търново - Даниел Панов, и министъра на образованието и науката - Красимир Вълчев. Кметът Даниел Панов изказа признателност към педагозите, че са поели по изключително важен път – да поведат децата и младите хора по пътя към буквите, към широкия свят на знанието, към израстването им като личности и най-вече – добри хора. „Благодаря ви, че в една трудна за целия свят година те са избрали да следват пътя на будителите, на нашите предци, които винаги през вековете са поддържали жив българския дух, опазили са нашите корени, традициите и обичаите, силната ни вяра.

Бъдете здрави, креативни, бъдете достойни наследници на просветителите от Търновската книжовна школа и да възпитават децата и младите хора в дух на искрено родолюбие, обич към Велико Търново и към България”, обърна се към младите учители Даниел Панов. Кметът благодари и на организаторите за чудесната традиция, създадена в старопрестолния град.

Празникът е инициатива на „Сдружение за образователни инициативи 19” към Основно училище „Бачо Киро”, Регионално управление на образованието и дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново.

Учителите бяха удостоени с грамоти за най-млад педагог в детска градина и в училище, учител с най-много ученици, най-много предмети, най-голямо изминато разстояние до работното място и др. Връчени бяха и призове за директори, проявили най-голяма смелост да назначават млади педагози.

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.

Снимки: Община Велико Търново