Министър Москов обеща да не закрива онкодиспансера в Пловдив

  • 25 май 2015, 16:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 0535acca 4743 c11d

Комплексният онкологичен център в Пловдив няма да бъде закрит, но за да се гаратира пълната комплексност на лечението на болните ще си взаимодейства с други болници за конкретни дейности. Това договориха днес здравният министър Петър Москов и ръководството на онкодиспансера, който миналата седмица обяви стачна готовност, заради опасността от закриване.


След срещата минисър Москов обяви, че е бил направен разумен компромис и от двете страни в името на пациентите. По думите му онкоцентърът ще запази своята юридическа самостоятелност и ще може да се обединява или сдружава  с други болници, за да допълни лечебния процес, където е необходимо. Според управителя на диспансера д-р Калин Калинов, за да бъде максимално обслужен всеки онкоболен, ще се скючват договори с отделения или други болници за  определени дейности.


Във всяко населено място проблемите на здравните заведения ще се решават според спецификата и нуждите на болните в региона, обяви още д-р Москов. Той обеща  да промени текста в проектозакона, където се казва, че диспансерите ще бъдат слети с големите болници или закрити. В предстоящото обсъждане на конкретния текст ще бъдат поканени и представители на диспансерите в страната.