Министър Танева: Община Луковит усвои 17 млн. лв. по ПРСР

  • 28 юли 2015, 10:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 53f9 353e

В Луковит министър-председателят Бойко Борисов бе посрещнат с песента „Луковитски моми". Уникалната песен, която обикаля световните сцени и се пее поколения наред, от младите тенори, прозвуча на новопостроената Пречиствателна станция за отпадни води. С песен домакините казаха „Добре дошли" на официалните гости. Премиерът бе съпроводен от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, заместник-министъра на околната среда и водите - Павел Гуджаров, заместник-министъра на регионалното развитие - Николай Нанков, изпълнителя директор на Държавен фонд „Земеделие", народните представители Корнелия Маринова и Пламен Тачев и областния управител на Ловеч, д-р Мадлен Бояджиева.Кметът на Община Луковит, Иван Грънчаров уточни, че за осем месеца е изпълнен целият „Интегриран проект за подобряване водния сектор в гр. Луковит", финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.", съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и държавния бюджет на Република България. Той е на стойност 33.5 милиона лева. Изградени са над 30,27 км ВиК мрежа. Изпълнената канализационна мрежа е близо 19 км, а водопроводната - близо 12 км. Проектът допринася за намаляване загубите на питейна вода, постигане на стабилни и устойчиви темпове на социално-икономическо развитие, изграждане на качествена жизнена среда и осигуряване на висок стандарт на живот на населението.


Кметът подчерта, че благодарение на подкрепата на правителството и на създадения екип в община Луковит са инвестирани над 98 милиона лева от оперативните програми. Няма друга община в областта, в която да е привлечен толкова сериозен финансов ресурс през този програмен период.


„Ако някой беше казал, че ще се вложат 100 млн. в Луковит, надали някой щеше да повярва. Държавата помага много на църквите и манастирите, но искам да благодаря на хората от Луковит, за това, че със собствени пари, си направиха църквата. Господ гледа и ви се случват нещата. Все по-добри проекти ще има за вас", каза премиерът Борисов.


„Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Луковит" е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г.", съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и държавния бюджет на Република България. Проектът стартира през месец септември 2012 г. и трябва да приключи през месец март 2016 г.


Община Луковит усвои 17 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на реконструирания градски площад „Трети март" на град Луковит. Той е благоустроен със средства по ПРСР в размер на близо 2 млн. лв.


Министър Танева подчерта, че благодарение на усилията, положени от кмета на общината са сключени седем договора с ДФ „Земеделие".


„Със средства по Програмата са подобрени условията на живот не само в Луковит, а и в над 10 села в общината. Надявам се, че с такава инициативност ще може да се възползвате от нови придобивки и през новия програмен период с програмите и мерките, които отново ще са за селските райони и ще стартират следващата година", каза още министърът на земеделието и пожела на жителите и местната власт още повече проекти.


 


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.

Гласувайте за "Кмет на годината" за мандат 2015-2019 ТУК!