Митрополит Йоан дари инсулинова помпа и пари за деца с диабет

  • 14 март 2019, 15:33
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%9c%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82 %d0%99%d0%be%d0%b0%d0%bd1

Инсулинова помпа от най-висок клас получи днес като дарение от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан 9-годишният Георги Андреев. Момчето е пациент на Центъра за иновативни терапии и авангардни технологии за диабет в университетската болница „Света Марина“ във Варна, в който се лекуват деца до 18 г. от цяла Източна България.

Инфузионните инсулинови помпи са иновативна, ефективна, но скъпа терапия, която дава възможност на децата с диабет да водят нормален начин на живот. Благодарение на тях не е необходимо малките пациенти да спазват строг дневен рижим и да бъдат подлагани ежедневно на множество убождания. Друго голямо предимство на помпената терапия е, че децата могат да се наблюдават от разстояние, което намалява престоя им в болница.

Помпата за Георги е на стойност 6000 лв. Към нея има и консумативи за 3 месеца, закупени с част от общо 17 617,40 лв., събрани от митрополита при неотдавнашното честване на 50-годишнината му. Тогава Негово високопреосвещенство призовал гостите на юбилея вместо да поднасят подаръци да се включат с дарение в полза на децата с диабет.

„Това е наш дълг и няма място за похвали. По-скоро разбирам, че диабетът е състояние, което изисква повече грижи и особено ако засегне децата в ранна възраст, това е голям проблем и носене на кръст от страна на родителите“, каза митрополит Йоан при връчване на дарението.

С останалата сума – над 11 500 лв., ще бъдат заплатени изследванията за диабетни антитела на 80 деца в рамките на 2 години. „Именно тези антитела потвърждават необходимостта от инсулиново лечение, което е много важно при диагноза на заболяването за засегнатите семейства. Диабетът засяга деца на всякаква възраст - от бебета до младежи. Всеки жест за подпомагане на тези семейства е от голямо морално значение“, обясни проф. д-р Виолета Йотова, началник на направление педиатрия в болницата „Св. Марина“.

По думите й изследванията за детски диабет не се финансират от здравната каса. Един тест струва 140 лв., което за някои семейства е непосилна сума, наред с допълнителните грижи, които се изискват.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!