Митрополит Киприан ще служи в потопена църква край село Виден

  • 30 януари 2020, 16:39
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d0%9a%d0%b8%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%bd5

Да се работи за възстановяване на „Потопената църква“ - „Св. Атанасий“ на яз. „Копринка“ и да се освети новият храм със същото име се договориха днес в павелбанското село Виден Старозагорският митрополит Киприан и кметът на Павел баня Исса Бесоолу.

Владиката пристигна в селото, заедно със свещеници от Старозагорската митрополия. Някога в центъра на Виден е била най-красивата църква в района - „Св. Атанасий“, построена между 1851-1854 г., известна с най-кристалния камбанен звън. Казват, че удивителната й акустика можела да се мери с тази на Миланската скала, а тайната била в един строителен трик. Майсторите зазидали в стените празни глинени гърнета по сложна схема, така че кухините перфектно да отразяват църковните песнопения. Църквата си имала и балкон.  В празнични дни там се разполагал хорът. В средата на миналия век в България се развихря ударно строителство на язовири и ВЕЦ-ове. В изграждането на язовир „Копринка“ се включват бригадири от цяла България. През 60-те години на миналия век каптираните от р. Тунджа водни маси заливат района и хората са изселени. Години по-късно, с дарения на местното население, светата обител е възстановена. Днес насред голото поле могат да се видят само останки и основите от стари зидове.

В центъра на „преместеното“ село Виден през лятото на 2006 година се прави първа копка за храм, който отново носи името на Св. Атанасий. За да се съгради са вложени лични средства на бившия кмет на община Павел баня Станимир Радевски, трудът и постоянството на кмета на с. Виден Славчо Колев и църковното настоятелство с председател свещеноиконом Иван Тотунов. Арихтектурата е дело на Борис Георгиев, дърворезбата на Иван Бубев, а техническото обслужване на Николай Колев.

След като посетиха и двата храма, всички те се обединиха зад идеята да работят за възстановяването на „Потопената църква“ - „Св. Атанасий“. На 9 май в нея ще бъде отслужен молебен, а ден по-късно, на 10 май, ще бъде осветен новопостроеният храм „Св. Атанасий“.

В края на посещението си митрополит Киприан се срещна с жителите на село Виден, за които бе осветен курбан за здраве.