Митрополит свика среща по демографските проблеми

  • 08 декември 2018, 16:42
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium diskus

Ловчанският митрополит Гавриил бе инициатор на  дискусия за демографските и икономически проблеми, която се проведе в новия катедрален храм в центъра на Ловеч.

В своето изказване във форума кметът на Ловеч обобщи инвестициите. Ключовият инвеститор германският  VOSS Automotiv  поетапно ще разкрие до 1000 работни места в завода край Баховица. 

Сред инвеститорите са също „Болан България“ ЕООД,  „Анса Борима“,  веригата „Хесбургер“ , която вече има един обект и ще строи още един от типа „драйв ин“ (пазаруване от автомобил). 

Предстои и българо-английска инвестиция за инсталация за преработка на утайката от пречиствателната станция в Ловеч.

Инвестиционни намерения към Община Ловеч има и със сигурност ще има нови, категоричен е кметът.

„В същото време не бива да си затваряме очите за натрупаните проблеми, но те трябва да се решават, а бизнесът ще трябва да се конкурира в една нова среда, за да привлече  най-добрите специалисти“, каза още Корнелия Маринова.

В Ловеч има безработица, но няма кой да работи, посочи един от абсурдите депутатът Милко Недялков. Другият присъстващ депутат Джейхан Ибрямов направи обзор на икономическата ситуация в региона. По време на дискусията се изказаха бизнесмени, свещеници, журналисти. Изпълнителният директор на „Месокомбинат – Ловеч“ АД Румен  Андреев сподели своя опит и предложи да се направи по-широко допитване до гражданите на Ловеч за техните проблеми, както и да се правят регулярни срещи с  бизнеса. Областният управител Георги Терзийски призова всички в своите публични изяви да градят положителен облик на града, защото негативизмът отблъсква.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова отправи предложение към местните бизнесмени за среща в общината в края на януари 2019 г. На предстоящата среща, чиято дата ще се доуточни, представителите на предприятия ще могат  да споделят от какви специалисти имат необходимост, а това е важно преди държавния план-приема за училищата.

Ловчанският митрополит Гавриил, който бе инициатор на двучасовия разговор, сподели, че ще направи подобна среща и на национално ниво.