Млад разузнавач извади Христовия кръст под Царевец

  • 06 януари 2019, 14:15
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium %d1%82%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be %d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%be%d1%8f%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b52

Млад разузнавач извади Христовия кръст в подножието на крепостта Царевец. Както повелява традицията, във Велико Търново реликвата бе спусната в ледените води на р. Янтра  от Владишкия мост. Ритуалът бе извършен от великотърновския митрополит Григорий, а редом до него бе и кметът Даниел Панов.

Близо 40 смелчаци влязоха в реката, за да намерят реликвата. Най-сръчен и предвидлив се оказа младият разузнавач Пламен Георгиев – курсант от Националния военен университет „Васил Левски“. Под бурни аплодисменти и ек от тържествен гърмеж той извади кръста и го донесе на Владишкия мост. Той получи парична награда и пет дни ваканция.

Кметът Даниел Панов поздрави победителя и останалите мъже, участвали в традиционния български ритуал. Той пожела на всички да бъдат здрави и цялата година за тях и за близките им да бъде успешна.

Ритуалът по спускането на кръста бе кулминацията на честванията, започнали с Велик водосвет в катедралата „Рождество Богородично“. Във всички църкви в града бе подменена светената вода. След края на службата митрополит Григорий и кметът Даниел Панов поведоха голямо литийно шествие, в което се включиха много жители и гости на града. Пред крепостта Царевец бяха осветени бойните знамена на НВУ „Васил Левски“ и на структурите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Програмата за отбелязване на Богоявление бе уважена също от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректора на НВУ „Васил Левски“ бриг. генерал Пламен Богданов, народни представители, общински съветници, общественици др.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!