Младежи искат летището да се казва „Кап. Д. Списаревски”

  • 21 януари 2013, 09:25
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0cdb220f81

Младежкият консервативен клуб иска името на летища София да бъде преименувано на „Кап. Димитър Списаревски”. За тази цел от сдружението са изпратили писмо до министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министър-председателят Бойко Борисов.


„С оглед на това, че именуването на инфраструктурни обекти или географски райони носи символно значение за ценностния порядък на държавата, от Младежкия консервативен клуб се обръщаме към Вас с молбата да именувате летище „София” на личността на капитан Димитър Списаревски”, се казва в писмото.


С думите „увековечил се в световната бойна история като първата българска жива торпила и спечелил уважението дори и на своите врагове” младежите аргументират значимостта на личността и делото на кап. Списаревски.


Подвигът на летеца-изтребител всяка година на дните около 20 декември събира десетки българи на лобното му място до софийското село Пасарел. През 2012 г., по инициатива на ВМРО, беше поставен и паметник в памет на кап. Списаревски.


Публикуваме цялото писмо на Младежкия консервативен клуб:


 


Уважаеми господин министър,


Уважаеми господин министър-председател,


Изминаха 23 години от т. нар. преход в България, в които държавността в страната не направи нищо за реабилитацията на своите национални герои. Още се движим по улици и магистрали, които носят партизански или чуждоезични имена. Пътувайки по тях, България сякаш се връща в своето социалистическо минало, въпреки че тоталитаризмът бе заклеймен като човеконенавистен режим, както от трибуната на българския парламент, така и чрез декомунизационно законодателство в редица страни от Европа.


С оглед на това, че именуването на инфраструктурни обекти или географски райони носи символно значение за ценностния порядък на държавата, от Младежкия консервативен клуб се обръщаме към Вас с молбата да именувате Летище София на личността на капитан Димитър Списаревски (1916 – 1943), увековечил се в световната бойна история като първата българска жива торпила и спечелил уважението дори и на своите врагове. Капитан Димитър Списаревски е един от онези герои на българския народ, които тенденциозно бяха низвергвани от комунистическия режим, а демокрацията не реабилитира. Подвигът на Списаревски, който отдава живота си в защита на София на 20 декември 1943 г. , е като своеобразен венец на духа на българските летци и военни, възпитавани в  любов към Отечеството, която да стои винаги пред всеки друг дълг. Загинал на над 6000 метра височина, кап. Димитър Списаревски извиси чрез личната саможертва делото си, което ни задължава да отдадем почитта си към подвига на герои като него, увековечени в пантеона на българския дух.


Имайки предвид моралната безпътица  и тежкото комунистическо наследство на обществото ни, от Младежкия консервативен клуб се надяваме, че преименуването на летище „София” на името на кап. Димитър Списаревски ще бъде един закономерен акт, както на признателност спрямо саможертвата на българския летец-изтребител, така и към  самото българското общество, което да успее да намери себе си в контекста на достойното си минало.


С уважение,


Юсеф Дакак,


председател на МКК