Млади и стари сториха поклон на Ботев във Врачанския балкан

  • 02 юни 2016, 12:51
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 431b 6917

И тази година млади и стари българи от цялата страна се стекоха във Врачанския балкан за да сторят поклон на Ботев и загиналите за свободата. На връх Околчица пристигнаха и 1100 туристи от 70-ия национален поход по стъпките на Войводата, които тръгнаха преди седем дни от козлодуйския бряг. Най-малката родолюбка в редиците им се оказа 2-годишната Виктория Траянова от Петрич.А най-възрастният Айрун Мейдинов от село Вълкосел, благоевградско. Възрастният човек за втора поредна извървява бодро 120-километровият исторически преход. Макар да е с турско потекло той гордо отсече: „България е моята родина и ако трябва, ще дам живота си за нея”.


Заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък за девета поредна година изкачи стръмните чукари от село Паволче до върха с група от съмишленици. Този път с него беше е 13-годишната му дъщеря Василена. Цветанов доведе и група от 50 поклонници чак от Велико Търново, откъдето е избран депутат. Той осигурил участието им в поклонението със събраните 3200 лева от рождения му ден на 8 април.


Митингът край лобното място на поета-революционер във Врачанския започна с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представена от национално дружество „Традиция“.


Трисагиум за загиналите и молебен за България отслужи Траянополският епископ Киприян в съслужение с  врачански свещеници. Прочувствени слова на признателност към загиналите за свободата ни поднесоха зам. председателят на Народното събрание Димитър Главчев, кметът на Враца Калин Каменов и внукът на поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов. Ботеви стихове рецитира актьорът Иван Налбантов.


Минути преди да засвирят сирените военнослужещи от поделение  54 990 във Враца поднесоха венци в подножието на огромния руски кръст, издигнат в памет на Войводата.