Млади математици от 6 области мериха сили в Кърджали

  • 27 ноември 2018, 09:35
  • Default profile Автор Ирина Ангелова
Medium %d1%82%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%80   %d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0

Близо 900 ученици от 6 области на страната участваха в 18-то издание на Областния математически турнир „Перперикон 2018”. Турнирът се организира от РУО - Кърджали, ПУ „Паисий Хилендарски” и Съюз на математиците в България – секция Кърджали.  

Павел Сарлов от 12 клас на ЕГ „Христо Ботев” Кърджали стана носител на наградата „Най–добър випускник” на турнира. Купата му бе  връчена от областния  управител Никола Чанев, по чийто патронаж се проведе състезанието. „Много силен турнир със сериозни задачи. И най–важното, с всяка измината година се увеличава броят на участниците от други области, така Кърджали се превръща в център на математиката”, заяви при награждаване на призьорите проф. Сава Гроздев – зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, София и председател на журито. В състезанието участваха ученици от всички общини на област Кърджали, както и ученици от Димитровград, Хасково, Смолян, Пловдив, Стара Загора, София, Рудозем, Тополовград. На церемонията по награждаването присъстваха също доц. Генчо Стоицов от ПУ ”П. Хилендарски”, доц. д-р Росен Николаев от Икономическия университет във Варна, представител на Висшето военноморско училище Варна.

Областният математически турнир „Перперикон” е за ученици от 3-ти до 12 клас. Темата за всеки клас се състои от логически задачи и такива с повишена трудност от учебното съдържание за съответния клас. На участниците от 12 клас, набрали съответен брой точки, се признава отлична оценка за прием във всички специалности на ФМИ към ПУ „Паисий Хилендарски”, ТУ- Габрово, ВУЗФ София, ИУ и Висшето военноморско училище във Варна, Русенски университет, както и филиал «Л. Каравелов» на ПУ и филиала на МГУ в Кърджали. Домакините от Кърджали бяха подготвили специална музикална програма за гостите от страната.