Млади тромпетисти от 13 държави се събират в Стара Загора

  • 02 ноември 2019, 18:55
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium trumpet player 8455 960 720

Десетото издание на Международен конкурс за тромпетисти ще се проведе в Стара Загора от 4 до 8 ноември в залата на Регионална библиотека  „Захарий Княжески“. Тази година се отбелязват 25 години от създаването на конкурса и неговото десето издание като международен. 

Конкурсът е създаден по инициатива на преподавателя по тромпет Пенчо Пенчев, който е и негов артистичен директор. В тазгодишното издание се събират 37 участника от 13 държави разделени в 4 групи: до 13 години, от 14 до 18 години, от 19 до 22 години и от 23 до 26 години

Петима са българските участници от града Стара Загора, Пловдив и Бургас. Чуждестранните участници са от Русия, Армения, Азербайджан, Турция, Украйна, Румъния, Унгария, Северна Македония, Италия, Холандия, Германия и др.

Международното жури на конкурса тази година ще бъде председателствано от з.а. РСФСР проф. Андрей Иков- Русия - първи тромпетист на прочутия ,,Большой театър” и преподавател в Московската  консерватория,,П.Й.Чайковски’’. Членове на журито са проф.М-р Васо Ристов от Северна Македония, преподавател в Скопския университет, директор на Македонската национална опера,  проф. д-р Серджу Карстеа от Румъния, преподавател в Университета в Тимишоара,солист на националната опера –Тимишоара, проф. Игор Чецохо от Полша,бивш соло тромпет на Филхармонията във Вроцлав, професор в Музикалните академии във Вроцлав и Лодз и Светослав  Василев бивш възпитаник на музикалното училище , ученик на Пенчо Пенчев, а сега един от най-успешните преподаватели в Музикалното училище в Бургас. Майсторски клас за участниците ще има проф. Андрей Иков на 7 ноември.

В рамките на три поредни дни участниците ще се състезават за призовите места и правото да участват на 8 ноември  в Гала концерт на лауреатите и журито под съпровода на оркестъра на Старозагорската опера.

Ще има и изненада за публиката: проф. Игор Чецохо ще представи за първи път  специално написаната творба за конкурса от Полския композитор Мирослав Гасиениеч – ПОЕМА за тромпет и симфоничен оркестър.