Мобилен хоспис обслужва възрастни и инвалиди в Бяла

  • 11 януари 2018, 18:02
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 11 %d0%b1%d1%8f%d0%bb%d0%b0

До края на 2018 г. ще продължи работата си уникалният мобилен хоспис, който обслужва възрастни и лица с увреждания в населените места в община Бяла, Варненска област. Това съобщиха на пресконференция днес зам.-кметът на Бяла Костадин Самарджиев и Русанка Томова, главен специалист „Социални дейности“.

Специалната услуга осигурява на нуждаещите се домашни посещения от специалисти, които всекидневно се грижат за тях. Така хората не изпадат в психически разстройства от необходимостта за настаняване в специализирано заведение и раздяла с дома и семейния уют.

В центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда работи екип от 4-ма специалисти: социален работник, психолог, медицински специалист и рехабилитатор. Освен това има още 29 служители – 11 от тях предоставят услугата „Домашен помощник“, а 18 – „Личен асистент“.

Центърът функционира от 15 декември 2015 г. Проектът трябва да приключи на 15 януари т.г., но ще продължи до края на 2018-а. През изминалия период специалистите са обслужили общо 71 лица в неравностойно социално положение – хора с увреждания и техните семейства и жители над 65-годишна възраст с ограничения или невъзможност за самообслужване, живеещи във всичките населени места в община Бяла – едноименния град и селата Дюлино, Господиново, Попович и Горица.

Хората ползват всеки ден абсолютно безплатно пакет от услуги, които включват текущо почистване, поддържане на лична хигиена, помощ при готвене, при хранене, битови услуги, медицински услуги, психологическа подкрепа и др. Средствата са по проекта „Независим живот“, спечелен от община Бяла. По него 425 000 лева са от европейско, а 75 000 лева - национално съфинансиране.