Могилата в Караново - Българската Троя

  • 07 февруари 2020, 18:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%9a%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be

Българската Троя. Така е известна по света едно от могилите край новозагорското село Караново. Въпреки, че нашата е по-стара от онази Троя. Прочутата могила привлича интереса на световната археологическа общественост със сензационни открития.

Карановската могила се намира в подножието на последните разклонения на Сърнена Средна гора, в края на Новозагорското поле. С височината си от 13 метра, дължина 250 и ширина 150 метра, тя е една от най-големите в България. През 50-те години на 20 век разкопки в нея започват учените Васил Миков и Георги Георгиев. Разкрити са седем пласта от неолита, халколита и първата половина на бронзовата епоха в Южна България.

Могилата е била населявана в продължение на няколко хиляди години. Археолозите са разкрили добре запазени основи на жилища, богат домашен инвентар, оръдия на труда, изработени от кремък, кост, рогове на елен и от мед, както и глинени плочки с може би най-старите писмени знаци в Европа. На същото място, където бяха намерени тези плочки, през 2005 г. български и австрийски археолози разкриха останки от огромна за времето си сграда - обществена постройка или владетелски дворец. През новокаменната, каменно-медната и раннобронзовата епоха Карановската могила са обитавали 240 поколения и даже, според проф. Васил Николов, населението на тези земи е дало цивилизацията на Стария континент.

През 2008 г. при разкопки на Източната могила археологът Веселин Игнатов попадна на останки от антична колесница, в която са били впрягани два коня с богата украса на сбруите. Година по-късно на същото място екипът му откри сводеста гробница на тракийски аристократ, пълна с изключително ценни мечове, кама и копия, плетена ризница, съдове от глина, стъкло и бронз, канделабър с лампа, фибули, коланни апликации, сребърни чаши с позлата.

Сред тези находки с особена ценност са уникалният стъклен ритон с глава на неизвестно животно, златен пръстен със скъпоценен камък и монети, които посочват възможната датировка на гробницата -1 век от Новата ера.

Край Караново учените са разкрили 26 праисторически селищни могили, 62 поселения от късножелязната и 74 от римската епоха, 32 средновековни селища, 13 крепости и 4 манастира.

Във фондовете на Новозагорския музей се пазят близо 40 000 единици - количество, с което не могат да се похвалят даже някои от областните музеи в България.

Учени от Австрия, Англия, Русия, Япония и Холандия участват вече над 40 години в археологическите проучвания тук - в Българската Троя.