Може да има разходки в парка, но с дистанция 4 метра и маска

  • 24 април 2020, 15:42
  • Default profile Автор Дарина Михалева
Medium p2262810

До момента в област Търговище няма уставен случай на заразен с коронавирус. Какви са мерките, които общината е предприела, за да се спре разпространението на К-19? Спазват ли търговищенци тези мерки? Какви дарения са постъпили в болницата? Трябва ли разходките в парка да се разрешат? Какво е финансовото състояние на общината? Предвижда ли се актуализация на бюджета? Отговорите на тези и още въпроси научихме от кмета на Търговище д-р Дарин Димитров.

- Г-н Димитров, каква е причината област Търговище да е една от двете в страната, в която няма установен случай на заразен с коровирус?

- Може би е чиста случайност, но когато се касае за големи групи хора - най-вероятно е от значение и организацията, която сме направили. Около 1000 човека, които се завърнаха от Западна Европа в област Търговище бяха под карантина. Те бяха проверявани от полицията минимум два пъти на ден, от РЗИ също. Имаме и такива, които са задържани за нарушение на карантината. Бяха изградени и КПП-та в началото и края на града. Не се допускаха хора, които просто искаха да се разхождат. От своя страна общината подпомогна на полицаите, които работят като им осигурихме къщички, палатки и осветление в студените дни. Отделно, имахме разбирането на голяма част от хората. Тези, които се върнаха от чужбина не са посещавали масови събития като концерти, мачове и ски. Те са работили и са се прибирали по домовете си след това. Над 80-90 теста са направени. В момента в болницата има трима човека, които са с отрицателен резултат. Просто нямаме такива хора с оплаквания, съмнителни за коронавирусна инфекция. 

- Спазват ли търговищенци, наложените от общината мерки?

- Има много хора, които са глобени за неспазване на карантината. Има 4-5 човека, които са глобени по 2000 лв., такива по 300 лв. и 50 лв. Заедно с полицията работят и нашите служители от "Паркинги и гаражи", които охраняват забавачките и яслите. В момента помагат на органите на реда да си вършат работата като регулират движението. По Великден дойдоха много хора. Надявам се до 1 май да е ясно дали имаме огнище или не. Зеленчуковият пазар работи, другите битаци и сергии са затворени. Хората се понаучиха, 90% ходят с маски, спазват дистанция. Всяка седмица имам обръщение към съгражданите си - давам насоки кое е правилно, какво е новото около коронавируса. 

- Какви дарения са постъпили в болницата? Има ли достатъчно медицинско оборудване?

 - Най-голямото дарение е от завода за стъкло в размер на 100 000 лв. Също така много бизнесмени дариха респиратори, монитори и т.н. Общинските съветници дадоха голяма част от заплатата си, аз също дарих моята за закупуване на предпазно облекло. С Ротари клуб закупихме маски, шлемове, облекло за около 10 000 лв. Болницата разполага с достатъчно защитно облекло, имаме 15 респиратори, очакваме и още.

- От позицията ви на доктор - наистина ли COVID-19 е толкова опасен и с какво? Прекалено строги или адекватни са мерките, наложени от Щаба срещу разпространението му?

- Това е един ужасен вирус, който може да не го усетиш, но да не ти създаде антитела и пак да се разболееш. Може да предизвика увреждане в много органи като се започне от нервна система, мозък, бъбреци, черен и бял дроб. В около 70-80% от случаите той протича много леко, почти безсимптомно. Освен това има и т.нар. скрити форми - нямаш никакви оплаквания, чувстваш се здрав, но тестът ти излиза положителен. Тогава няма такава имунна реакция и вирусът остава в тези хора много продължително време. Много е устойчив на повърхности, разпространява се много бързо през носната и устната лигавица. За това е задължително и носенето на маски. Тя предпазва и нас, и другите, ако сме носители на вируса. Трябва да свикнем, че ще живеем така, докато се открие ваксина. Но пък изниква друг проблем - все повече се говори, че вирусът не прави имунитет. Няма антитела в кръвта на много хора, които са го прекарали. Предполага се, че след 5-6-8 месеца, когато пак се срещнат с този вирус отново да се разболеят. 

- За много хора липсата на движение, слънце и въздух се оказва непоносима. Особено на родителите с малки деца. Смятате ли, че разходките в парка трябва да се разрешат?

- Хората се научиха какво да правят, как да спазват дистанция и да носят маски. Достатъчно е в парка да се разминем с някой, който да се изкашля и да минеш през облака от капчици. Социална дистанция от поне 3-4 метра и спазването на мерките - в такава ситуация не е проблем да се разрешат разходки из парковете. Лошото е, че когато малко ни се отпусне и ставаме безотговорни. 

- Какво е финансовото състояние на общината? Предвиждате ли актуализация на бюджета?

- Не е отлично, защото хората внасят по-малко данъци, фирмите не работят. Въпреки това не можем да се оплачем. Засега няма да правим актуализация на бюджета, но внимаваме с капиталовата програма. Ако извънредното положение приключи май месец и хората започнат да работят, нещата няма да бъдат толкова тежки. Няма съкращение на персонала. Помолили сме всеки, който може да използва платения си отпуск да го направи, не сме пускали никой в неплатен отпуск. Сестрите в детските градини и училищата сме ги помолили да отидат да помагат в болницата. Охранителите следят реда. Учителките в детските градини си боядисват оградите, почистват градинките им. Така че всичко се подготвя за края на тази епидемия, въпреки че никой не знае кога ще бъде. Ако след 1 май нямаме огнище при нас мерките могат да бъдат по-леки и да се помисли за различните области. Там, където няма огнища да бъдат по-свободни, а не цялата страна да се изолира.

- Въпреки пандемията в Търговище продължават да текат ремонти. Над какво работите сега и какво предстои да реализирате?

- Започнахме асфалтиране на няколко улици в града. Ремонтираме парк, който ще е както в първоначалния му проект - с осветление, шадравани, на който ще се радват хората. На мода са социалните проекти. Работим по патронажната грижа, от другата седмица започваме с безплатния обяд за 200 човека в общината. Тези жени, които са в столовете и хранят учениците ще бъдат ангажирани и няма да се наложи нито да ги съкращаваме, нито да си стоят по домовете. Благодарение на тези социални проекти ще успеем да даваме заплати.