Моми гадаха по добитък в къщата "Баба Илийца"

  • 14 януари 2020, 19:57
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium 82868961 1479714955540012 9179911782477594624 o

Автентичният народен обичай „Брашленкьо” оживя за поредна година в полите на историческия връх Околчица. Ритуалът се отбелязва ежегодно в селата във Врачанския район. Днес той отново се пресъздаде в къща „Баба Илиица“ в село Челопек. Момичета и девойки се събраха, виха специалните китки с брашлян, като всяка мома постави белег на своята китка. 

Бръшленкьо е красив момински обичай, с който в планинските села от Врачанско в нощта срещу Василовден се гадае за здраве по хора и добитък, за късмет в женитбата. Момите в деня срещу Васил отиват в гората да набират листа от бръшлян и дрянови пръчки. Привечер се събират в дома на най-личната девойка и там сред песни, смях и закачки китят своите бръшлянови китки – наричат за всеки от къщата, стоката и разбира се – либето по листче бръшлян и го привързват с червен конец върху дряновите пръчици и стръкчета босилек.

В Зверино наричат най-напред на Божа майка, после на либето и сетне на всеки член от семейството. Когато китката е вече готова, всяка мома ще сложи и белег на нея: пръстен, гривна, шарен конец. Така окичени те се потапят в бяло котле с “мълчана” вода, което е поставено върху разпилени овесени зърна - “за да е плодовита годината”-– върху синия, често изнесена на кръстопът. От овеса момите в Зверино слагат под възглавницата си и се мъчат да запомнят сънищата си. С помощта на зърната на другата сутрин се опитват да ги разтълкуват, разказаха бабите по време на ритуала