Момичетата за "Кюстендилска пролет" готвят уникално шоу

  • 13 февруари 2020, 17:46
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium %d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b07

Вече върви  подготовката по 54-то издание на "Кюстендилска пролет", най-големият празник в иначе богатия на събития, годишнини и празнувания календар на града. На 7 февруари т.г. се проведе предварителен кръг за избор на "Девойка Кюстендилска пролет 2020". От 35 записали се за участие пред комисията се представиха 33 момочита (ограничеинето е да са над 16 години). За титлата тази година ще се борят 16 претендентки. Конкурсът е насрочен за 20 март на площад "Велбъжд" - с шоу, което ще започве в 19 часа и "по регламент" продължава 3-4 часа. В момента ке обмисля всичко - сценарий, декори, аранжировки, шоута, програми, молебени, церемонии и ритуали, празненства. Организацията и реализацията минава през отдел "Култура" на община Кюстендил, а екипът от 12 години се ръководи от Дима Укалска. Тя разказа и анонсира акценти от "Кюстендилска пролет - 2020". 

-  Г-жо Укалска, вече са обявени номинираните 16 момичета, които стигат до финалния тур на "Кюстендилска проблет" 2020. Но да влезем малко в предисторията. За 54-ти път Кюстендил избира двойка "Кюстендилска пролет", прави го от 1966 г. - при всякакви обществени настроения, при икономически кризи, дори и една година стана при 60 сантиметра сняг, който наваля  на пл. Велбъжд?

 - Кюстендил е символ на пролетта. Пролетта започва от Кюстендил. Така е. Но какво конкретно се прави? Подготовката започна с предварителния кастинг, бяха избрани 16 девойки. За пръв път са толкова много, защото интересът към този конкурс става все по-голям. И това е радостно. Значи се справяме със задачите. Знаете, че младите са доста критични, имат различни претенции. Така, че ние до някаква степен сме успели да ги задоволим и да ги предизвикаме, за да се явят на този конкурс. Направи ми впечатление, че въпреки, че в избора се включват въпроси за интелект и инфомираност, това не ги стресира. Напротив, девойките, които се явиха на кастинга се бяха подготвили и се справиха чудесно. Така, че и в предстоящия конкурс на финала отново ще има три тура,  в които ще се явят – с официалните тоалети, с народните носии, които са от Регионалния исторически музей и всъщност, това е автентичната кюстендилска носия. Както и трети тур, който е по-различен, за да може да има 2020-а собствен облик на конкурса. И въпросите, за които казах, те също ще съществуват.

- Самият избор остава ли да е на 20 март?

- Да, изборът е на 20-ти март, а пък посрещането на пролетта е на 21-ви март. И това не се е случвало от 2009 г. Всички може би си спомнят, че през 2009-та имаше сняг, 60 сантиметра. И точно така бяха нещата – на 20-ти беше конкурсът в петък, а пък в събота посрещнахме пролетта. Надявам се тази година да не е такава снежна, но просто да имаме шансът повече туристи да дойдат в нашия град и да видят този уникален празник. Защото 21-ви март, винаги тогава посрещаме пролетта и нали се сещате, че няма как да се падне събота или неделя, то се пада през годините. Така че, сега е моментът във високосната 2020-а всеки, който е решил да види и избора на Пролетта с вечерното шоу, което е от 19 часа по традиция на площад Велбъжд,  пред всички, които са заинтересовани. Наистина продължава доста време този конкурс, но той е един своеобразен спектакъл, който включва известни изпълнители, известни водещи. Също така на другия ден пък вече фолклорът преобладава, като в този ден ще имаме няколко сцени – на площада, на Хисарлъка - други две сцени. И така ще има много събития. Заповядайте, интересно ще бъде, надяваме се.

- По каква формула се прави празникът? Защо се задържа интересът към "Кюстендилска пролет" вече повече от половин век?

- Ами, заради красивите девойки, заради това, че е уникален празник. Просто този, който е посял семето преди повече от половин век, добре го е посял. Нали нещо, което добре е посято, то си расте в годините. И благодарим за това, благодарим на хората, които са създали този празник. Защото празниците са най-вече да събират хората. Ето какво правим на този празник. Ние си честитим пролетта. Къде го има това? Само в нашия град. Нашият град посреща за пръв път, т.е. от Кюстендил започва пролетта. Така, че, който иска да я посрещне, да бъде от първите, които са казали „Честита пролет!“, защото това си е типично само за нас, кюстендилци. Отиваме на хълма Хисарлъка. Едно време знаете как е било. Сега е малко по-студено, затова не си позволяваме да сядаме на земята, както са правели по традицията. На земята, с домашно приготвените пити, с павурченцата с домашна ракия, с роднини и приятели.  Наистина хората, които са решили да се съберат сега, те отиват в заведения. Събират се дори и семейства у дома. И пак празнуват. Уникален е празникът, такъв е уютен, приятен.

- Имаше времена, не беше доста отдавна, спонсори се явяваха, други лобита се опитваха да го обсебят този празник. Сега общината го прави. Може ли частници да го финансират, може ли да се комерсиализира този празник?

- Да се комерсиализира!? Не виждам досега в годините, в които е тази управа (екипът на кмета четвърти мандат Петър Паунов - б.а.), това е от 2007-а, 2008-ма година това да се е случило. Нали имаше една такава вълна, че специално за конкурса може би говорите, че тези, които са спонсори, те си определят коя девойка да е на първо място. Няма такова нещо. Ако имаше, нямаше да има кандидатки до този момент. А виждате как се увеличават. По отношение на журито за поредна година, може би четвърта по ред, жури са бившите Девойки "Кюстендилска пролет" от времето, от когато е започнал конкурсът - от 1966 година. Някои девойки, т.е. те са вече жени, но те не са в България. Имаме случаи, когато те специално си идват, за да могат да журират. И сега на 20-ти март отново сме отправили покани към тях, така че се надяваме да дойдат. От порядъка на тридесет идват. Така, че това не е малко. Обективността е на ниво. След като тридесет човека решават коя да е победителката, не ми се вярва, че нещо може да се комерсиализира. И няма нужда. Това не е някакъв конкурс световен или какъвто и да е, свързан с пари. То всичко се комерсиализира, но тук говорим за толкова чисти неща, за пролетта, за новото начало, за девойка. Така, че това отпада, ми се струва.

- Имаше издания, когато ВИС2 бяха спонсори, те награждаваха първите пет в конкурса. Ако не бяха и първите десет, с екскурзия до Кипър. Друг спонсор - Александър Тасев (убит в кв. Бояна през 2007 г. - б.а.) даваше медальони неизменно на трите победителки. И така … Тези времена вече са преодолени?

- Това е история. Ние не трябва да го отричаме. На този етап това е бил начинът. Общината не е инвестирала толкова много, т.е. не е имала толкова много средства за това, те са отивали по друго предназначение. Сега не че има чак толкова, но просто ние виждаме, че това донася първо реклама на града. И това е едно внимание към подрастващите, защото тези девойки, които идват тук, те всъщност получават много за времето, в което са тук. Повечето от тях го заслужават, но все пак отделят от собственото си време, за да могат да се подготвят на ниво за този конкурс. И си мисля, че конкурсът наистина е високо ниво и е уникален.

- Какви са самите момичета, които вече се готвят и усилено репетират за финалиня тур и шоуто? Не са ли малко притеснителни,  свенливи? Няма тур по бански в конкурса. Какви девойки се явяват?

- Ами, различни като даденост, характер и амбиции. Има и такива, които не могат да се престрашат да дойдат дори на кастинга, а са хубави. И това е от една страна – на сила хубост не става - ние не можем да ги накараме насила. Но пък имах един призив към техните близки да ги накарат. Защото и това е крачка напред, някой да ти каже, че си хубава и че можеш да се справиш. Това ти дава един старт. По време на репетициите ние ги подготвяме и всъщност, тези, които са по-скромни, се отпускат и не се притесняват на сцената. Т.е. вълната ги повлича и те са едно цяло. Това е колективно действие, нямаме самостоятелна изява. Тук те работят в екип. За съжаление след това се избира само една и нейните подгласнички. И това по някакъв начин накрая, не че ги стресира, но просто им взима емоцията, ако мога така да кажа. Иначе всичко е прекрасно, те остават приятелки за цял живот. Имаме такива случаи тези тренировки, тези репетиции, това, че са правили нещо за града заедно, ги прави една към друга по-добри и остават приятели за цял живот. Но по отношение на девойките има и такива, които имат повече самочувствие, отколкото трябва и ние сме на линия веднага да им го намалим това самочувствие, защото и това пречи на колективния труд. Нали те всички са ни еднакви на нас.

- Сега е времето за усилени репетиции, всеки ден буквално са в залата. Имат ли график за фотосесии, за ходене по красиви места, атрактивни кътчета по района?

- Да. Сега предстоят три фотосесии, за да може публиката да избере девойка на публиката с СМС-и, знаете, че се гласува с есемеси. На по-късен етап се оповестяват тези снимки и в самия ден на избора. Иначе идеята на тези фотосесии - освен за техните подаръци и албумите, които им ги подаряваме на избора, е да рекламираме и града. Защото сега предполагам, че ще има и видео, с което да може да се рекламира нашият град, ще има снимки, които са на хубави места – пред Галерията, в градинката и парка, който е отскоро. И тези места трябва да се показват. Също така мисля, че ще има и при средновековната черква „Св. Георги“. На различни места, които се снимат всяка година,  за да може все повече и повече да се рекламира градът.

- Тичането е голямо. А и финансирането е голямо и сериозно, нали? Такъв празник струва десетки хиляди лева?

- Ами, да. Но си заслужава. Заслужава си, защото наистина това е най-големият празник, това ни е официалнит празник на града. Наистина Празникът на черешите (през  юни - б.а.) има повече туристи, защото е в по-подходящото време. И защото плодът череша привлича освен с визията и със вкуса. Но тука вече този празник е от незапомнени времена. Това, че конкурсът е от 1966-а е едно. Но самият празник, самото посрещане на пролетта, това са неща, които са култът към слънцето от незапомнени времена. Така, че ние трябва да също в историята да се впишем. Т.е. този празник трябва да продължи.

- Малко за бонусите. Момичетата си тръгват с тоалета, който се ушива от фирми спонсори, с обувки. С какво още?

- Да. Това общината обезпечава, за да нямаме притеснения от страна на девойки, които нямат възможността и родители, които не могат да дадат съответната сума. Някои от нещата остават за тях – роклите, които са за официалното дефиле. Всяка девойка си тръгва с една рокля, която може да си облече и на абитуриентската вечер или на някакво друго събитие реши. Обувките също остават за тях. И някои от нещата, с които сме ги снимали. Така, че всяка година е различно. Но като цяло те получават, избраните девойки, имат и финансово обезпечение, което не е малко. (Победителката взема 1500 лева, двете й подгласнички и момичето на публиката - по 850 лева - б.а.). Това е с цел да продължи този конкурс.

- Кога хората от страната, туристи, посетители, трябва да дойдат, за да хванат кулминациите на "Кюстендлиска пролет 2020"?

- Още в петък. Ако до 19 часа успеят хората да са в Кюстендил, ще видят всичко - изборът, шоуто с дефилиращите кандидатки. Но е добре да останат и в събота. Не бива да си тръгват, защото тогава пък е посрещането с ритуала по предаването на символите на града, както и да посетят Хисарлъка с двете сцени там. В събота вечерта биха могли да си тръгнат гостите. Но и вечерта ще има изненада, която не я казваме.

Снимка: Кирил Иванов