МОН: Насилието в училище трябва да се предвижда

  • 15 март 2019, 17:03
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium %d0%9b%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87 4

„Случаите на насилие в училище трябва да бъдат идентифицирани предварително, а не пост фактум да бъдат констатирани“, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в Ловеч. По повод скандалния видеоклип на побой между ученички и опита на възпитател да ги разтърве с юмруци, който бе публикуван в социалните мрежи, зам.-министърът каза още, че такъв случай е абсолютно недопустим на територията на училище. „На територията на всяко училище има достатъчно механизми, които могат да се използват. Тук бих призовала самите училищни екипи да бъдат сензитивни. Има индикатори, които се забелязват преди да се случат такива проблеми, да се насочат към мерки, свързани с работа с детето. Защото преди всичко освен знания в училището трябва да се възпитава и да се развива емоционалната зрялост. За мен такива случаи са признак за липса на такава емоционална зрялост“, категорична бе зам.министър Михайлова.

„Имаме механизъм за противодействие на тормоза, имаме етичен кодекс във всяко училище. Когато в училищната институция тези механизми не сработват, тези случаи трябва да бъдат отнесени и към Регионалното управление на образованието, и към Държавната агенция за закрила на детето и към всеки, който е свързан с грижата за децата. Разпоредена е проверка, възпитателят е напуснал и това е логична негова постъпка. Никой възрастен няма право да реагира по този начин“, каза още зам.-министърът.

Михайлова посочи, че в случая в училището в „Гозница“ в Ловеч има ситуация, в която има деца, които проявяват агресия помежду си, възрастни, които се намесват и конкретно лице, което снима. „Недопустимо е да стоиш отстрани и да наблюдаваш, да констатираш насилие. Мерките трябва да са не само за тези, които са участници в конфликта, не само към съответните специалисти, които работят, но и към лицето, което снима.  Смятам, че нашето общество не бива да толерира това“, каза Таня Михайлова.