Монаси с уборка на манастир заради чудотворна икона на Св. Георги

  • 03 май 2017, 08:40
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium  d0 bc d0 b0 d0 bd d0 b0 d1 81 d1 82 d0 b8 d1 80

манастир

Акция по почистването на района в и край манастира „Свети Георги Победоносец” в град Хаджидимово върви от няколко дни. Монасите правят уборка заради големия християнски празник Гергьовден, който е тази събота – 6 май. „Искаме да бъде приветливо и хубаво, винаги поддържаме чистотата на високо ниво, не само за празници. Но за Гергьовден идват най-много хора. Пристигат миряни не само от от България, а и от Гърция, идват чужденци и от други държави”, споделят монаси от светата обител. Причината за наплива на поклонници е чудотворната икона на свети Георги. Стотици ще са тези, които ще пренощуват в манастира в нощта срещу празника. Не всички се събират вътре, затова някои остават да спят в коли и автобуси. Всички поклонници ще се помолят в празничния ден за здраве и благоденствие пред чудотворната икона на свети Георги. Монасите са категорични, че иконата на светеца наистина е изцерила хиляди богомолци.

"Който вярва в светеца, бива излекуван. Миряните само е нужно да са искрени в молитвите си и тогава се случват чудеса", твърдят те. Най-често тук се молят бездетни семейства не само от региона, но от цялата страна, че и от съседна Гърция. Дори мюсюлмани отправят молитви към свети Георги за рожба.

За доказателство тук се пази специална книга. В нея са описани реални събития за изцелени вярващи миряни. Сред страниците й ясно пише, че на 5 май 2001 г. в манастира идват да пренощуват 5-годишната Магдалена от село Места и баба й. Момиченцето е нямо по рождение. Възрастната жена изкарва нощта в молитви, а детето кротко спи в манастира. На сутринта бабата се унася. Събужда я гласът на внучката й: "Хайде, бабо, ставай, че се съмна!".

Навръх Гергьовден иконата на светеца се изнася отвън, за да може всеки да я целуне за благословение и изцеление, казват монасите. Точно тази икона единствена оцелява в големия пожар, който вилнее в църквата през 1979 г.

Гергьовден ще доведе рекорден брой гости и заради празника на град Хаджидимово. На 6 май 1996 година населеното място е обявено за град и тази дата е знакова за местните жители. Своята 21-годишнина като град тукашните хора ще посрещнат с концерт на известния сръбския певец и композитор Шабан Шаулич. Той ще пее на градския стадион на 5 май, в навечерието на Гергьовден.