Монтана е вложила 69 млн.лв. в европроекти

  • 05 октомври 2015, 11:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53cd157a4c932

Монтана е вложила около 69 млн.лв. в европроекти по време на миналия програмен период, съобщава Конкурент. 53 млн. от тях са похарчени за подмяната на водопроводната мрежа, или т.нар. воден цикъл. Сменени са 16 км водопроводни и 34 км канализационни тръби. Пречиствателната станция е обновена, като на нея е инсталирано съоръжение за улавяне на фосфора. 


Около 5 млн.лв. са дадени за нов парк, за ремонтни дейности в Слънчевата градина,  площад „Алеко Константинов” и бул. „Парта”. За защита на населението от наводнение са подобрени съоръженията на река Огоста. 


42 деца и младежи прекарали по-голяма част от живота си в социални институции, намериха нов дом в три центъра за настаняване от семеен тип. За тях се грижат социални работници, психолози и терапевти. В града работи и комплекс за здравни и социални услуги „Свети Мина”. Дейността му е насочена към деца до 3 г., настанени в дом „Майка и дете”, както и към децата от проекта „Детство за всички”. Комплексът предоставя услуги в подкрепа на семействата и превенция на риска от изоставяне.


Проект за развитие на културно-исторически туризъм в Монтана пък позволи на общината да реставрира античната крепост Калето. Възстановени са югоизточните стени на някогашното римско укрепление, базилика, жилищни сгради и военни помещения. Крепостта в Монтана е включена в каталога „Непозната България” на министерството на туризма. Ремонтиран е стадион „Огоста”, изградени са две спортни площадки, обновени са детската градина и основното училище в село Габровница.