Монтана изпраща на училище повече първокласници

  • 16 септември 2019, 12:05
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium 15 septemvri montana 2 1

Монтана днес изпраща на училище 1056 първокласници – с 21 повече в сравнение с миналата учебна година, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Учениците са 12 659, които ще огласят 61 училища. Няма закрити школа и паралелки.

Със съжаление в управлението отчитат, че 378 деца, които миналата година са се учили в областта, са заминали за чужбина при родителите си и там ще продължат обучението си. Но пък 280 са върнати в училище след посещения на 28 екипа с учители по домовете на децата. Само 98 не са открити на адресите си. Въпреки това, домовете ще бъдат под наблюдение, а такива деца ще се водят под риск да отпаднат от обучението.

Всички ученици започват учебната година в ремонтирани и освежени класни стаи, коридори, кабинети и санитарни възли. Само в Лом в две училища ремонтите продължават.

Тази година в областта ще имаме и дуално обучение. То се прилага в две училища в Монтана и Лом. Учениците се учат и работят в хлебопроизводителни цехове, каквато е и изучаваната им специалност, допълниха от регионалното образователно управление.