Мостовете в Кула - на братя близнаци, влюбени в една жена

  • 17 юли 2019, 20:00
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b0 %d0%ba%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0

Красива легенда пази град Кула. Тя е за двата моста в града – Братановия и Ширковия. Братановият се намира на входа на града откъм Видин, а Ширковият – по пътя за село Бойница.

Според легендата, те са построени с голяма любов от двама братя-близнаци – Братан и Ширко, живели щастливо с родителите си в Кула. Пораснали, но се влюбили в една и съща мома – красавицата Цвета. Нито един не я отстъпвал на другия. Тогава Цвета им казала – нека всеки от вас да построи мост. Ще пристана на този, чийто мост е по-хубав. Братята се заели и изградили мостовете, които народът до днес нарича с техните имена. И двата били за чудо и приказ – не може да се каже кой е по-сполучлив. Тогава Цвета послушала сърцето си и пристанала на Братан. Семейството устроило богата гощавка, но Ширко отсъствал от масата. Изчезнал в деня на сватбата и повече не се върнал в къщи. Най-много  страдала от изчезването му майка им.

А Братан заживял щастливо с Цвета. Родил им се син, когото кръстил на брат си Ширко.

Но един ден в двора на къщата им в Кула влезли трима души – мъж, жена и момче. Това бил Ширко. Радостта била неописуема. След дълги прегръдки Ширко представил другите двама. Чернокосата хубавица била невестата му – Мария, а момчето – синът им Братан.

Притчата говори за силата на кръвта, на родовите корени, които не могат да бъдат изтръгнати при никакви обстоятелства.

И тази легенда разказват на туристите, които спират да разгледат римската крепост „Кастра Мартис”. Макър да не е свързана с нея, тя дава представа за хората, които са живели редом с нея. И се харесва, казват в Кула. И понеже двата моста с имената на братята съществуват и днес, хората питат: "Това истина ли е или е легенда?". Легенда е, за съжаление, обясняват домакините.