МОСВ предупреждава за опасност от повишение на водите в Хасковско

  • 09 декември 2014, 10:27
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5486ce0093d1e

Центърът за аерокосмическо наблюдение прогнозира опасни метеорологични явления за Хасковска област заради продължаващите валежи. Според изпратената прогноза да Областната администрация, на територията на региона се очаква да паднат валежи днес в количества до 40-60л./кв.м.


Заради тези прогнозни количества е обявен и код "оранжев". Освен за Хасково, предупредителния сигнален цвят вълежи и за градовете Кърджали, Смолян и Ямбол.


Заради очакваното количество валежи и резонно големият водосбор се очаква и повишаване нивото кяакто на реките, така и на язовирите в област Хасково.


Най-голяма е вероятността от заливане на големи площи в районите на общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. Службите не изключват отново да бъде залят и ГКПП "Капитан Андреево".


Заради очакваната ситуация от Областна администрация Хасково са изпратени указания до общините за повишена готовност за въвеждане на плана за защита при бедствия в частта си "Наводнение".


Указанията са за създаване на организация за наблюдение на водните нива на реките и язовирите на територията на област Хасково и да бъдат приведени в готовност всички структури на Единната спасителна система за своевременно изпълнение на общинските планове за защита на населението при бедствия, включително оповестяване и извършване на евакуация на застрашеното население.


От МОСВ (Министерство на околната среда и водите) предупреждават за повишено внимание трябва да се наблюдават река Тунджа при градовете Ямбол и Елхово, както и река Камчия, където в резултат на прогнозирани валежи и наложилото се изпускане на води от язовирите Жребчево, Камчия и Тича, се очаква нивото да се задържи критично.