Мустафа Аликанов: Бъдещето на община Сърница е в дърводобива и туризма

  • 05 януари 2015, 20:23
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54aba45ee4a0a

Мустафа Аликанов е 265-ият общински кмет на България. От 1 януари той управлява служебно най-новата община Сърница. В нея влизат град Сърница и селата Побит Камък и Медени поляни. От 50-те години до 1987 г. Сърница е самостоятелна община. За 21 век новата община минава за девствена вследствие на георгарфското си положение и уникалните си природни дадености. Сърница е разположена на брега на язовир Доспат, втори по големина в България след язовир Искър. От 2003 г. е град, който е на 48 км от досегашния си общински център Велинград. Средната надморско височина е около 1200 метра, а местните се радват на гъсти иглолистни гори от бор и смърч.


Селището е основано през 1860 г. Първият заселник бил чобанинът Шабан и почти столетие селището носело неговото име - Шабанлии. Сега в Сърница има три квартала. В Петелци, Шабанли и Крушата (бивши села), има по 1 джамия, а населението е предимно от помаци и изповядват исляма. Kmeta.bg разговаря с Мустафа Аликанов за предизвикателствата и отговорностите, които го очакват като градоначалник.


- Господин Аликанов, как се чувствате като най-новият и 265-ият кмет на България?
- Няма нищо ново, защото вече 3 години съм кметски наместник. Запознат съм с всички проблеми на община Сърница.
- А преди това с какво сте се занимавали?
- Преди това имах частен бизнес - земеделие, ресторантьорство, хляб, безалкохолни напитки. Никога не съм бил обществена личност.
- Вие сте назначен от областния управител на Пазарджик, ще има ли частични избори или ще сте кмет до редовните местни избори през есента?
- Назначен съм служебно за кмет. Чакаме експертите от президенството да кажат дали ще има сега избори или ще съм до редовните.
- Колко е населението в новата община Сърница, към която са селата Побит камък и Медени поляни?
- Тук хората са предимно млади. Населението е 4952 души. Има всякакви хора в общината - млади, бременни, възрастни. В гимназията има 500 деца.
- Какво наследство поемате след отделянето от Велинград, няма ли да ви е трудно?
- Убеден съм, че по-зле от това, което е било, няма как да стане.
- Кое е най-важното нещо, което трябва да направите?
- Първата ми задача е да организирам честни, прозрачни и демократични избори. Ако решат, че ще има частични избори, нямам право да се кандидатирам. Но на редовните, през есента, ще се кандидатирам.
- Имате ли лекар в Сърница?
- Да, имаме медицински пункт и три джипита, проблемът е със Спешната помощ. Обслужват ни от болницата във Велинград. На час и половина е от Велинград, докато дойде линейката и още толкова да се върне в болницата...! Това е много време. За спешни случаи като инфаркт и иинсулт това е страшно много, а тук имаме и възрастни хора.
- Районът е планински, висок и трудно проходим, какво е положението с пътищата до Сърница, Побит камък и Медени поляни?
- Сега спешно трябва пътят да се опесъчи, защото през последните дни тук беше минус 18 градуса. Трябва да се почисти и да се оправи уличното осветление в селищата.
- Няма улично осветление ли?
- Не, има, но трябва да се оправи, за да свети навсякъде.
- С какъв бюджет разполагате?
- Има неясноти по бюджета, все още сме към стария, към община Велинград. Направихме допитване до Министерство на финансите. От там ни дадоха указания, заедно с Велинград да преразгледаме бюджета и да го обсъдим. После министерството ще го одобри по критерии, както е по закон. Тогава вече Общинският съвет на Велинград трябва да го приеме и се разделяме. Едва след това можем да си правим структурата на община Сърница. Иначе сега работим с дирекциите и отделите на община Велинград.
- Това означава ли, че чак през март или април ще си знаете бюджета?
- Не, не е така, защото има срок. От Министерство на финансите казаха, че той е два месеца.
- В какво посока ще развивате община Сърница?
- Дървопреработване, земеделие и туризъм. Тук отглеждаме екологични картофи, с които сме известни в цяла България.
- Те наистина ли са биокартофи или вие така си ги наричате - екокартофи?
- Ние така си ги наричаме, но съм сигурен, че няма по-екологично чисти картофи от нашите.
- Господин Аликанов, на коя партия сте член?
- На никоя партия не съм член, симпатизирам на ГЕРБ и съм избран с подкрепата на ГЕРБ.