Мустафа Аликанов: Повечето млади хора останаха да живеят в Сърница

  • 22 януари 2015, 13:33
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54aba45ee4a0a

С указ на президента Росен Плевнелиев, обнародван в Държавен вестник, изборите за кмет и общински съветници в новата 265-та община в България Сърница са насрочени за 15-ти март. Kmeta.bg потърси служебния градоначалник на живописното населено място, за да го попита с какво ще помогне обособяването на Сърница като община, както и каква ще бъде първата му цел, ако остане на поста.


- Г-н Аликанов, ще се кандидатира ли за кмет на 15-ти март?

- Скоро ще имаме събиране на местното ръководство на ГЕРБ, на което ще участват членовете и симпатизантите на партията. Те държат да бъда техния кандидат, но решението ще го взема след няколко дни. Смятам да проведа среща и с централното ръководство на ГЕРБ и тогава ще мога да ви дам окончателен отговор.

- Радвате ли се от факта, че Сърница бе избрана за 265-та община в България?

- Решението на министерския съвет и указа на президента, чрез които вече сме обособени като община е това, с което най-много се гордея като кмет. Ползите, че вече сме община, според мен ще бъдат много големи. Първо относно административното обслужване - всичко вече ще става на едно място. Ще се самоуправляваме, ще кандидатстваме за проекти... Всичко това е в полза на населението на Сърница.

- Какви са проблемите на Сърница?

- Най-вече трябва да се създадат повече работни места. Надявам се обособяването ни като община да намали до някаква степен безработицата. В момента тя е около 35%. Също така са ни нужни и инфраструктурни ремонти. Пътищата трябва задължително да се поправят.

- С какво се занимават най-вече жителите на града?

- Основният поминък на населението е дърводобивът и дървообработването съответно, производството на картофи и туризмът. Това са и основните неща, на които Сърница ще разчита и за напред за своето развитие.

- Посещават ли ви туристи?

- Да, разбира се. Освен на красотата на Родопите, хората могат да ни посетят и заради язовир "Доспат". Той се простира от началото на Сърница и завършва до едноименния град. Ние имаме уникална природа, освен това градът е изобщо не е замърсен.

Надяваме се заради чистия въздух, благоуханните боровинки, гъбите, екологичните картофи да ни посещават все повече хора. Ние можем да ги наставим в множеството ни хотелски бази и къщи за гости.


- Има ли млади хора в Сърница?

- Да, по-голямата част от тях са останали в града все още. Преди години обаче една голяма белгийска фирма фалира, и това остави над сто шивачки без работа. Така те се ориентираха към чужбина, но са заети сезонно и през останалата част от годината живеят тук.

- Коя е първата цел, която ще преследвате ако бъдете избран за кмет?

- Най-напред независимо кой ще бъде градоначалник, той трябва да помогне за един хубав старт на новата община. Да се обгради от качествена администрация и хубав екип, които да направи разумни разчети. Трябва да се усвояват проекти. Сега аз имам един такъв за пречиствателна станция, който съм задвижил лично! Входиран е в Министерството на околната среда и водите. Съставили сме и крайно необходим проект, който е вкаран в агенция пътища. Той е за обходна улица, която да отбие трафика от главната. В заключение искам да кажа, че община Сърница има потенциал за развитие.