Музеите празнуват своя ден

  • 18 май 2017, 07:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium gdsg

На 18 май вече 39 години се отбелязва Международният ден на музеите. Събитието се чества за първи път на тази дата през 1978 г., а решението за празничната дата е взето през 1977 г. в Москва на 11-та генерална конференция на Международния съвет на музеите.

На този ден служителите на музеите и галериите празнуват своя професионален празник, като организират най-различни културни събития.

Думата "музей" идва от латинската дума "museum", която е от гръцки произход и произлиза от "mouseion". "Mouseion" било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология. В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност.

Наред с традиционните музеи, излагащи картини, исторически или археологически паметници, съществуват музеи на почти всичко: музей на транспорта, музей на виното, музей на детството и т.н.

В София на този ден през 1905 г. отваря врати Народният музей в София - днес Национален археологически музей. С празника е свързана и традиционната нощ на музеите, която тази година е на 20 май.

У нас днес е и Ден на българските зоопаркове.