Музей "Етър" с книжки с рецепти за делник и празник

  • 15 ноември 2020, 18:06
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium obredni hliyabove i kolaci

"Българският код за вкусно" –  най-новото издание на музей "Етър", излезе в началото на ноември. Книгата е достъпна за безплатно четене в интернет, като до нея се стига чрез сайта на музей „Етър“ – etar.bg.

„Българският код за вкусно“ съдържа 199 рецепти – записани, съхранени, представени на кулинарни фестивали и конкурси. Основен принос за изданието има етнографът на музея Величка Илиева, дългогодишен изследовател и пазител на българските традиции. Уредникът Дамян Христов е съставил, редактори са Ваня Донева и Бояна Пенчева, а дизайна е на Мирослав Живков.

В книгата „Българският код за вкусно“ са включени 199 рецепти за ястия, подходящи за делник и празник. Те са събирани и обработвани при теренни проучвания, на кулинарни фестивали и конкурси, организирани през годините в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ с цел да се издирят, съхранят и популяризират забравени рецепти от местната кухня.

За улеснение на читателите в кулинарното пътешествие са подготвени показалци – географски, тематичен и за кухненските мерки. Съставителите предлагат подбрано месечно меню под формата на „Рецепти за трапезата в делник и празник“, съобразени със сезонното хранене, и „Традиционни празнични ястия“, свързани с източноправославния календар.